Yellow Pills Forming Shape To B Alphabet On Wood Background

Vitamine B – alles wat je erover moet weten

Vermoed je dat je een vitamine B-tekort hebt? Dit is alles wat je moet weten over vitamine B.

Wat gebeurt er met je lichaam als je een vitamine B-tekort hebt?
B-vitamines kun je zien als de blijmaker onder de vitamines. Ze geven energie en zorgen ervoor dat je tegen een stootje kunt. Kom je ze tekort, dan zit je al gauw minder goed in je vel. Maar waar zit vitamine B in? En wat zijn de symptomen van een vitamine B tekort? Santé legt het uit.

Welke vitamine B heb je nodig?

Vitamine B6 is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine. Krijg je te weinig B6 binnen, dan kun je neerslachtig worden en slaap je minder goed. Een lange tijd B6-tekort kan bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand veroorzaken.

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is de energiefabriek onder de B-vitamines. Daarnaast helpt B1 bij een goede werking van de zenuwen. Een tekort hieraan maakt je zwak en futloos. Je kunt je angstig voelen en het wordt in verband gebracht met stemmingswisselingen en depressie.

Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vervelende klachten, zoals spierkrampen, extreme vermoeidheid, pijnlijke plekjes in de mond, hartkloppingen, misselijkheid, geen eetlust, tintelingen in handen en voeten en oorsuizen. Voor meer informatie kun je kijken op Stichtingb12tekort.nl.

Wat doet een vitamine B tekort?

In Nederland komt een tekort aan B-vitamines niet  heel vaak voor. Er zijn wel bepaalde risicogroepen. Ook door medicijngebruik of als je lichaam de vitaminen niet goed kan opnemen, kun je last krijgen van een tekort. Wanneer een tekort aan één bepaalde B-vitamine ontstaat, volgt vaak een tekort aan overige B-vitamines.


Lees ook: Welke soorten vitamine B zijn er?


Waar is vitamine B goed voor?


Vitamine B is essentieel, maar de meeste mensen krijgen genoeg vitamine B binnen via gezonde voeding. Sommige mensen hebben echter meer kans op een tekort aan bepaalde B-vitamines. Voor deze groepen zijn supplementen soms wel aan te raden.

Lees ook: welke invloed heeft vitamine D op je darmen?

Waar Is Vitamine B Goed Voor

Stevige drinkers
Met ‘stevig drinken’ wordt voor vrouwen meer dan drie glazen alcohol per dag bedoeld, voor mannen vier. Alcohol zorgt voor een verminderde opname van vitamines. Het verwerken van de alcohol heeft ook tot gevolg dat je lichaam veel meer vitamines verbruikt. Daarnaast kun je de neiging hebben om eenzijdig te gaan eten of je voeding te verwaarlozen. Deze factoren samen kunnen leiden tot ernstige tekorten aan vitamines en mineralen. Alcoholisten hebben vaak een tekort aan vitamine B1, B3 en B12.

Veganisten
Als je te weinig voeding met B-vitamines binnenkrijgt, loop je kans op een tekort. Bij veganisten komt een tekort aan vitamine B12 relatief vaak voor, omdat die geen vlees, geen vis én geen melkproducten of eieren gebruiken en dat zijn belangrijke voedingsbronnen voor deze vitamine. Ook vegetariërs kunnen baat hebben bij extra vitamine B12.

60-plussers
Als je boven de zestig bent, nemen je darmen minder goed vitamines op uit voedsel. De kans op een vitaminegebrek, waaronder B6, B12 en foliumzuur, is dan groter. Bovendien kan bij ouderen de productie van maagzuur afnemen, waardoor vitamine B12 minder goed wordt opgenomen.

Wat Doet Ene Vitamine B Tekort
Wat Doet Ene Vitamine B Tekort

En verder
Ook bij maagslijmvliesziektes en maagdarmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn, wordt de opname van B12 verhinderd. En let op: lange tijd maagzuurremmers slikken, is ook risicoverhogend.

Vermoed je een vitaminetekort, dan kun je via de huisarts bloed laten prikken om dat te checken.

Moet ik supplementen slikken?
B-vitamines werken altijd samen. Sterker nog, als je van één B-vitamine meer binnenkrijgt, heb je van de andere ook meer nodig om het evenwicht te bewaren. Juist omdat de B-vitamines nauw samenwerken, heeft het weinig zin om supplementen te slikken met slechts één B-vitamine. Volgens het Voedingscentrum zijn supplementen meestal ook helemaal niet nodig als je gezond en gevarieerd eet en niet tot een risicogroep behoort.

Lees ook: gezond bananenbrood bakken

Een woordvoerder van het Voedingscentrum: ‘Sommige mensen denken: ik eet niet altijd even gezond, dus ik slik voor de zekerheid wat vitaminen en mineralen bij. Maar uit onderzoek blijkt dat minder gezond eten er vooral toe leidt dat je te veel calorieën en verzadigde vetzuren binnenkrijgt. En te weinig vezels. Dat maak je met een supplement niet ongedaan.’ Bovendien geeft het eten van groente en fruit een verminderd risico op allerlei ziekten. De vitamines en mineralen die je binnenkrijgt uit supplementen hebben niet datzelfde effect.

Waarom vitamine B complex slikken?

Wil je toch een voedingssupplement slikken, kies er dan een die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per vitamine niet overschrijdt. Uit onderzoek is gebleken dat over een lange periode te veel vitamine B3, B6 en foliumzuur slikken schadelijk kan zijn voor de gezondheid (onder andere gevoelloze huid, tintelingen of ernstige zenuwpijn).

Waar Zit Vitamine B In
Waar Zit Vitamine B In?

Vitamine B-complex
Een supplement dat alle acht B-vitamines bevat, wordt vitamine B-complex genoemd. Dit groepje vitamines zorgt samen voor:
•    De gezondheid van je huid, haar en ogen
•    Een goede spijsvertering
•    Een gezond zenuwstelsel
•    Het vrijmaken van energie
•    Een optimale zuurstoftoevoer naar je spieren en hersenen
•    Weerbaarheid tegen infecties (beter immuunsysteem)
•    Verhoging van je energieniveau en levenslust
•    De aanmaak van nieuw bloed
•    Het tegengaan van rimpels
•    Op peil houden van een gezond cholesterolniveau
•    De aanmaak van anti-stresshormonen

Lees ook: deze ingrediënten zijn rijk aan magnesium

Tip van de redactie

Maak elke dag de beste keuzes met Fitbit Charge 5 + Premium, de meest geavanceerde tracker voor fitness en gezondheid die aangeeft of je klaar bent om te sporten of beter rustig aan kunt doen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5

Activity Tracker Staalblauw

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé