Tanden Van Je Hond Poetsen

Wel of niet de tanden van je hond poetsen?

Wij mensen zweren bij tandenpoetsen, toch? Maar de tanden van onze trouwe viervoeters? Vaak een onderbelicht gebied. Moeten we nu wel of niet die hondenkiesjes te lijf gaan met de tandenborstel?

Tanden van je hond poetsen

Poets je nu wel of niet de tanden van je hond? Een hond in huis betekent verantwoordelijkheid. Dat loopt van eten tot aan genegenheid, en ja, zelfs tot mondhygiëne. In deze complexe dans tussen mens en hond, duiken we dus vandaag in de glanzende wereld van tandpasta en tandenborstels, en dit keer gaat het over jouw trouwe viervoeter.

Is gebitsreiniging hond nodig?

We hebben het allemaal wel eens gedacht: Mijn hond eet van alles, heeft hij niet ook iets nodig om zijn tanden schoon te maken? Een begrijpelijke gedachte, en het antwoord is: ja, dat heeft hij. Ook je hond kan namelijk last hebben van tandplak. Het is een vies woord en het wordt nog viezer als je je voorstelt dat het zich opbouwt in het gebit van je harige vriend. Tandplak leidt tot tandsteen, tandvleesontsteking, en als je echt pech hebt: een bezoekje aan de hondentandarts. (Ja, die bestaat echt, en het kost je bakken met geld!)

Lees ook: Waarom een hond met z’n neus aan je kruis snuffelt

Hoe krijg ik de tanden van mijn hond schoon?

Het poetsen van de tanden van je hond is geen overbodige luxe. Hoe dan?, vraag je je misschien af. Dat kan met speciale hondentandpasta en een tandenborstel, speciaal gemaakt voor honden. Nóóit gewone tandpasta gebruiken, daar zit fluoride in en dat is giftig voor honden. Nu vraag je je misschien af: Waar begin ik? Heel simpel, maak er een routine van. Begin rustig, laat je hond wennen aan het idee. Geef hem de tijd en ruimte om te snuffelen aan de borstel, laat hem de smaak van de pasta proeven. Ga niet forceren, dat maakt de ervaring alleen maar negatief.

Hoe tanden poetsen bij een hond?

En dan de daad zelf. Lift de lip van je hond voorzichtig op, zodat je zicht hebt op de tanden en het tandvlees. Breng de borstel met pasta aan en begin zachtjes te poetsen. Van voor naar achter, van boven naar beneden, zoals je ook je eigen tanden zou poetsen. Let op: zorg voor een rustige en comfortabele omgeving. Maak er geen stressvolle situatie van. Zet muziek op, of praat zachtjes tegen je hond tijdens het poetsen. Merk je dat je hond oncomfortabel wordt, stop dan. Probeer het een andere keer opnieuw. Geef hem tenslotte een beloning, zodat hij weet dat er iets positiefs op poetsen volgt. En dan niet iets waarmee je de tanden meteen weer bevuilt, maar bijvoorbeeld een Dental kauwstaaf of iets anders tandvriendelijks na het poetsen. Alles om te zorgen dat je hond de ervaring associeert met iets positiefs.

Dus, de conclusie? Ja, je zou de tanden van je hond moeten poetsen. Je hond verdient het om zo gezond mogelijk te blijven. En, als bonus: je krijgt er een hond met een frissere adem voor terug, wat wil je nog meer?

Welke hondentandpasta?

Onderstaande hondentandpasta heeft een leversmaak. De pasta gaat tandplak en de vorming van tandsteen tegen en zorgt daarnaast voor een frisse adem. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Waarom blaft jouw hond als hij alleen is? 4 belangrijke redenen

Foto: GettyImages
Bron:
Vriendin