hond

Waarom een hond met z’n neus aan je kruis snuffelt

Honden zijn fantastisch en hartstikke gezellig om in de buurt te hebben. Maar ze hebben ook een paar vervelende gewoontes. Waarom duiken ze bijvoorbeeld met hun neus in je kruis?

Terwijl je als mens weet dat het not done is om je neus in het kruis van iemand te drukken, weten honden dat natuurlijk niet. Ze gebruiken zelf hun neus vaak om andere honden te begroeten en te besnuffelen. Daarom snuffelt een hond soms zo snel met zijn neus aan je kruis dat je te langzaam bent om hem te weren. Maar waarom doet ‘ie dat?

Waarom een hond zijn neus in je kruis drukt

Misschien schaam je je een beetje als zoiets gebeurt. Een hond gebruikt het als manier om je gedag te zeggen, vooral als je op bezoek bent, en niet omdat je eventueel zou stinken. Op die manier leert hij je ‘kennen’. We moeten hierbij niet vergeten dat een hondenneus krachtig is en dat ze hun neus inzetten als hulpmiddel. Met tot 300 miljoen geursensoren in de neus is het reukvermogen tienduizend keer groter dan dat van de mens.

Apocriene klieren

Niet alleen honden hebben apocriene klieren (die de bekende zweetlucht verspreiden), maar mensen ook. Bij honden bevinden de klieren zich in het hele lichaam, met de hoogste concentratie in de geslachtsorganen en anus. De klieren geven feromonen af, waardoor de hond als het ware informatie verschaft. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd en zelfs of een andere hond vriendelijk is of niet. Maar ook of een ander zoogdier kan paren. Daarom ruiken honden vaak aan elkaars kont.

Bij een mens bevinden de apocriene klieren zich in de oksels en het geslachtsdeel. Honden kunnen makkelijker bij je geslachtsdeel komen en gaan daar naartoe om ‘informatie te verzamelen’.

Honden begrijpen meestal dat je het niet prettig vindt als je hem terechtwijst of voorzichtig wegduwt. Als hij blijft snuffelen, is het aan de baas om hem te corrigeren.

Tip van de redactie

Zoek je een ideale oplossing om je auto optimaal te beschermen tegen vuil, watervlekken en beschadigingen? En wil je je hond op een veilige manier meenemen in de auto? Dan is de hondendeken van S.old echt onmisbaar. De deken is geschikt voor alle type auto’s en is te gebruiken op zowel de achterbank als in de kofferbak. Voor meer info klik op onderstaande button.

BESTEL HIER

Dit artikel is afkomstig uit Vriendin. Meer van dit soort mooie verhalen lezen? Ga naar Vriendin.nl