Lever

Onze levers worden steeds vetter: wat kun je daartegen doen?

Veel processen in je lichaam worden geregeld door je lever. Het is dus belangrijk dat dit orgaan goed z’n werk kan doen. Welke voedingsmiddelen kun je nu het beste eten om je lever in topconditie te houden?

Onze levers worden steeds vetter, zo blijkt. Ongemerkt hoopt het vet in je lever zich op. Daardoor wordt het voor je lever moeilijker om dat te doen waar dit prachtige orgaan eigenlijk voor bedoeld is: afvalstoffen uit je bloed halen en gal aanmaken zodat je voedsel goed verteerd kan worden, onder andere.

Vette lever

Dat je lever vervet kan komen door overmatig alcoholgebruik, maar kan ook komen door ongezond eten en ene ongezonde levensstijl. Als je vet- en suikerstofwisseling in de war is, omdat je meer eet dan je verbrandt, wordt er extra vet in de lever opgeslagen. Prima in tijden van honger, maar niet verstandig als je voldoende te eten hebt. Vooral in bewerkte voeding – uit pakjes en zakjes – zit veel suiker, en dan met name fructose, die snel wordt omgezet in vet in je lever.

Tot zo ver het kort-door-de-bocht slechte nieuws. Nu wat tips om leververvetting te beperken.

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, waterkers, tuinkers, paksoi, peterselie en rucola bevatten chlorofyl, een stof die de lever ondersteunt bij het verwijderen van gifstoffen.

Lees ook:Wat doet de lever?

2. Koffie

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat twee tot drie kopjes koffie per dag drinken de lever kan beschermen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat koffie het risico op leverkanker zou verlagen.

3. Kurkuma

Kurkuma helpt bij de aanmaak van enzymen die het schoonmaakproces in de lever ondersteunen. De wortel heeft bovendien een ontstekingsremmende werking.

4. Walnoten

Walnoten bevatten omega-3-vetzuren die de reinigende functie van de lever ondersteunen. Daarnaast helpt de grote hoeveelheid arginine in walnoten de lever bij het uitscheiden van ammonia uit het lichaam.

5. Fruit

Bosbessen bevatten polyfenolen, die helpen om niet-alcoholische leververvetting tegen te gaan. Appels zijn rijk aan pectine, een stof die ervoor zorgt dat gifstoffen al in de darmen worden gescheiden, waardoor je lever het niet meer hoeft te doen. En ook grapefruit ondersteunt je lever.

Beeld GettyIOmages, tekst: Annemiek de Gier/Santé online

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst

Gerelateerde artikelen