vierdaagse

Nijmeegse Vierdaagse: tips voor wandelaars

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement van Europa. Meer dan veertigduizend wandelaars lopen jaarlijks de tocht der tochten. Een aantal belangrijke tips voor de wandelaars.

1. Drink genoeg
Je moet altijd genoeg drinken, maar de Nijmeegse Vierdaagse staat er om bekend soms hele warme dagen te hebben. Genoeg drinken is dan nog belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat sommige deelnemers genoeg hebben aan twee liter per dag, anderen drinken minstens het dubbele. Luister naar je lichaam. Houd ook zout en mineralen in je lichaam op peil.

2. Neem de juiste spullen mee
Vergeet je zonnebrandcrème niet tijdens de Vierdaagse en neem af en toe de tijd om je in te smeren. Houd de weersvoorspelling in de gaten, zodat je op regen en zonneschijn voorbereid bent. Neem genoeg water mee en kleine gezonde snacks voor onderweg. Hoewel je langs de route ook heel veel krijgt aangeboden of kan kopen.

3. Bedek je hoofd tijdens de vierdaagse
Bescherm je hoofd tegen de zon en houd je hoofd koel in de schaduw van je pet of zonneklep. Ook goed om jezelf te beschermen tegen een zonnesteek. Draag verder luchtige kleding, het liefst licht van kleur en zoek af en toe de schaduw op. Vergeet ook niet een zonnebril mee te nemen naar de Vierdaagse als het heel heet wordt.

4. Plak je voeten op tijd af
Zijn er plekjes waar je je schoenen voelt schuren? Plak er op tijd tape op. Is het te laat en heb je een blaar? Behandel ze op de juiste manier of laat ze behandelen. Onderweg vind je hulpposten met vrijwilligers die soms al jaren lang blaren verzorgen.

5. Trek je schoenen niet uit als het niet nodig is
Na wat vierdaagse-kilometers kan het zo lekker lijken, gewoon éven je schoenen uittrekken. Doe het niet. Je voeten zullen opgezet zijn door de warmte en het wandelen. Je schoenen weer aantrekken zal niet makkelijk zijn en de kans is groot dat ze daarna nog minder lekker zitten.

6. Voorkom blaren met loperswol
Blaren voorkomen is niet altijd makkelijk, maar als je op de gevoelige plekken elke ochtend wat plukken loperswol stopt, heb je wel minder kans op blaren. De wol is honderd procent onbehandelde wol van Texelse schapen. Die staan bekend om hun hoge vetgehalte. Het vet, of lanoline, van de loperswol wordt makkelijk opgenomen door de huid en de wol zelf werkt als een soort kussentje. Breng het ruim aan en vervang het om de dag.

7. Rust niet te lang
Door te lang te zitten, worden je spieren stijf. Daar kun je later deze week last van krijgen. Blijf dus een beetje in beweging tijdens het rusten en rek en strek je spieren of schud je benen en kuiten even los. Zwaai ook met je armen tijdens je rustpauzes en beweeg je vingers. Zo loop je de vierdaagse lachend uit, hopen we voor je.

8. Wees lief voor je voeten
Wees ’s avonds extra lief voor je voeten en leg ze omhoog. Er zijn wandelaars die erbij zweren om direct na het lopen met hun billen tegen een muur te gaan liggen en hun voeten een kwartier omhoog tegen de muur te houden. Geef jezelf een voetmassage en spoel je voeten af met koud water, maar zonder zeep, want dat maakt je huid week en kan voor meer blaren zorgen.

En tot slot: wordt lid van een Facebook-groep speciaal gericht op de Vierdaagse van Nijmegen. Je vindt er ervaren lopers die je om advies kan vragen. Sommige vinden het fijn om beginnende lopers te helpen, anderen iets minder, maar durf te vragen. Lees ook veel over blaren, want die kunnen tijdens zo’n intensieve tocht heel anders zijn dan je gewend bent. En open blaren zijn minder onschuldig dan je denkt. Vraag andere ervaren lopers om hulp. In de Facebook-groepen vind je ook vaak vrijwilligers van de blarenposten die al heel veel ellende voorbij hebben zien komen. Loop lekker!

Lees ook: Lopen zonder blaren

Beeld: GettyImages, tekst Santé

Tip van de redactie

Wil je tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, of welke andere lange wandeltocht dan ook, absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.