Popcorn Gezond Kan popcorn in een koolhydraatarm dieet?

Is popcorn gezond? Het antwoord zal je verbazen

Ontdek in dit artikel welke verrassende gezondheidsvoordelen popcorn heeft en wanneer popcorn wel of niet gezond is. De waarheid over popcorn en gezondheid onthuld – een eye-opener die je niet wilt missen.

Waarom is popcorn gezond?

Wanneer is popcorn gezond? Door maïskorrels zelf te verwarmen. Er ontstaat stoom in de maïskorrel. De stoom gaart het zetmeel in de maïskorrel en wanneer de druk in de korrel te hoog wordt, knapt de schil en krijgt het zetmeel de ruimte om uit te zetten. Zo ontstaat de schuimachtige structuur van de gepofte maïskorrel.

Niet alleen bevat popcorn vezels die gezond zijn voor je spijsvertering in je darmen, maar ook polyfenolen. Deze antioxidanten zijn ontstekingsremmend en zorgen ervoor dat vetachtige stoffen zich niet in je bloedvaten nestelen. Popcorn is de enige gezonde snack die honderd procent bestaat uit onbewerkt graan. Alle andere granen zijn bewerkt en verdund met andere ingrediënten.

Kan popcorn in een koolhydraatarm dieet?

Popcorn, mits in beperkte hoeveelheden, kan deel uitmaken van een koolhydraatarm dieet. Eén portie luchtgepofte popcorn bevat ongeveer 5 gram netto koolhydraten. Het is wel belangrijk om toevoegingen zoals boter en suiker te vermijden. Kies voor een natuurlijke, onbewerkte variant om de koolhydraatinname laag te houden.

popcorn gezond

Lees ook: Waarom cashewnoten zo super gezond zijn

Is kant en klare popcorn gezond?

Alleen zoete popcorn, zout en vette toevoegingen die bioscopen wel eens gebruiken, maken er een ongezonde snack van vol vet en calorieën. Ook magnetron popcorn bevat twee keer zoveel calorieën als popcorn die op natuurlijke wijze gepoft wordt. Het antwoord is duidelijk: kant en klare popcorn is niet gezond.

Goed nieuws dus voor popcorn liefhebbers: je kunt het gerust lekker blijven eten tijdens het afvallen. Als het maar zelfgemaakte popcorn is. En vergeet niet een deksel op de pan te leggen, want tijdens het bereiden schiet de popcorn anders je hele keuken door. Of gebruik een popcorn maker, zoals onderstaande. Deze is betaalbaar en binnen enkele minuten maak je je eigen verse popcorn. Wat wil je nog meer?

Lees ook: Gezond dieet: dit zijn de 3 beste diëten

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker