Gezond Dieet Dit Zijn De 3 Beste Diëten SANTE

Gezond dieet: dit zijn de 3 beste diëten

Wat is een gezond dieet? Amerikaanse onderzoekers hebben meer dan dertig diëten onderzocht. Dit zijn volgens de onderzoekers de 3 beste diëten ter wereld.

Het beste dieet ter wereld is al jaren het Mediterrane dieet. En ook deze keer kwam dit voedingspatroon naar voren als meest gezond. Niet alleen voor wie wil afvallen, maar voor iedereen die gezond en lekker wil eten. Maar voor wie nieuwsgierig is, zetten we ook nog de top drie en de drie minst gezonde voedingspatronen op een rijtje.

Lees ook: met dit dieet kun je met gemak tien kilo afvallen

Gezond dieet: dit zijn de drie beste

Dieet verantwoord afvallen sante

1. Het mediterrane dieet

Het Mediterrane Dieet Sante gezonde recepten
Het Mediterrane Dieet

Bestel kookboeken hier: Het mediterrane dieet

Al jaren lang staat het mediterrane dieet in de top drie. een eetpatroon met veel vers fruit, veel verse groenten, olijfolie, bonen, granen en vis. Een gezond dieet dus volgens het onderzoek. En niet alleen volgens dit onderzoek. Uit allerlei studies komt steeds weer naar voren hoe gezond deze manier van eten is.

Lees ook: dit is waarom de meeste diëten niet werken

2. Het Dash dieet

Het Dash Dieet Sante eten
Het Dash Dieet – niet in Nederlandse vertaling

Bestel kookboeken hier: DASH dieet

Het DASH dieet is ooit ontwikkeld om hoge bloeddruk tegen te gaan (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en bleek ook heel goed om vetreserves op een gezonde manier weg te werken. Een dieet met veel potassium, calcium, proteïne en vezels. Veel fruit, groente, granen, eiwitten zonder al te veel vet, weinig verzadigde vetten en heel weinig suiker.

Lees ook: Linda de Mol met dit dieet viel zij niet af

3. Het Flexitariër dieet

Bestel kookboeken hier: Het flexitariër dieet

Een flexibel vegetarisch dieet. Voornamelijk plant-based, maar met heel af en toe een stukje vis of vlees. Dat is volgens de onderzoekers een van de drie meest gezonde manieren om te eten. een echt gezond dieet dus.

flexitarier gezonde recepten
Bestel hier

De drie ongezonde diëten

De onderzoekers ontdekten ook dat er drie diëten waren die populair zijn, maar die niet gezond zijn om te volgen doo mensen die willen afvallen.

Lees ook: 5 redenen waarom het niet lukt om een dieet vol te houden

  1. Dukan

Volgens de onderzoekers is het Dukan dieet een zeer beperkt dieet dat moeilijk vol te houden is. Maar populair bij volgers omdat je met heel weinig calorieën en veel eiwitten in de eerste week veel afvalt.

2. Keto/ Gaps

Het Keto-dieet heeft zo’n grote schare trouwe aanhangers, dat die vast niet vrolijk worden van het feit dat dit koolhydraat-arme dieet met heel veel eiwitten onderaan de lijst bungelt. Troost is dat het die plaats deelt met het Gaps-dieet. Gaps is een afkorting voor ‘Gut and Psychology Syndrome Diet’. Een dieet dat de nadruk legt op gezonde darmen en als gevolg daarvan een gezond humeur. Ontworpen door een Russische arts. Het dieet bestaat uit veel voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je darmen weer gezond worden. Gefermenteerde groenten, vis, vlees en groente liefst allemaal biologisch. Klinkt gezond, maar volgens US News laat het veel belangrijke voedingsmiddelen weg en is het erg veel werk.

3. Whole 30 dieet

Het Whole 30 dieet wordt door de makers niet als dieet omschreven, maar als nieuwe manier van eten. En je begint door 30 dagen lang geen suiker, alcohol, granen, melkproducten en bonen te eten. Hoewel je hiermee zeker gewicht zult verliezen, vinden de onderzoekers het een nadeel dat je extreem gemotiveerd moet zijn om het vol te houden, en dat je er geen gezonde manier van eten mee leert.

dieet

Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Santé ook op Pinterest

Lees ook

5 foods die invloed hebben op je darmflora

steeds meer flexitarërs

bescherm je brein met het mediterrane dieet

Tip van de redactie

Intermittent fasting is voor velen de oplossing voor gezond gewichtsverlies, minder keuzestress en een fitte levensstijl. Maar hoe pak je het aan in de praktijk? Hannah Vreugdenhil, ervaringsdeskundige en levensstijlcoach, geeft in dit boek een plan waar je direct mee aan de slag kunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Hannah Vreugdenhil