Midlife Crisis

Onderzoek wijst nu uit: dit is de leeftijd voor een midlife crisis

Soms wordt er een beetje lacherig over gedaan: een midlife crisis. Is dat nu iets wat echt bestaat of is het onzin? En is er een leeftijd waarop de meeste midlife crises beginnen?

Scheiden, een nieuwe (vaak) jongere partner, een sportauto… Het schijnt allemaal bij een midlife crisis te horen. Maar is het nu iets wat iedereen overkomt of is het aanstelleritis?

Lees ook:Eindeloze zoektocht naar geluk, maakt juist ongelukkig

Onderzoek naar midlife crisis

Volgens Amerikaans onderzoek bestaat een midlife crisis echt en is het universeel. Zo zijn we als we 47,2 jaar zijn het ongelukkigst, maar daarna is er (gelukkig) weer een stijgende lijn te zien.

David Blanchflower, professor economie aan het Dartmouth College in de Verenigde Staten, bestudeerde gegevens van 132 landen om een verband te onderzoeken tussen geluk en leeftijd. Er werden gegevens geanalyseerd van Britse bevolkingsenquêtes die tussen 2016 en 2018 bij volwassenen onder de 70 jaar waren afgenomen.

Lees ook: op deze leeftijd besluiten de meeste stellen te scheiden

Midlife Crisis mannen op welke leeftijd?
midlife crisis
Bestel hier

De hoofdvraag waarnaar werd gekeken was: ‘Hoe tevreden ben je over het algemeen met je leven op dit moment? De nul stond voor ‘helemaal niet tevreden’ en een tien stond voor ‘helemaal tevreden’.

Minst gelukkig als je 47,2 jaar bent

Uit het onderzoek bleek dat veertigers het laagste cijfers gaven: namelijk tussen de 7,7 en 7,9. Op de leeftijd van 47,2 voelen we ons over het algemeen het ongelukkigst.

Volgens de onderzoeker veranderen op die leeftijd veel sociale relaties. “Heel wat huwelijken stranden en de eerste leeftijdsgenoten worden ziek of sterven. Maar het is ook het punt waarop we onze ambities uit onze jeugd moeten loslaten. Dat leidt allemaal tot een lager geluksgevoel.”

Lees ook: kunnen vrouwen ook een midlifecrisis krijgen?

Depressie herkennen

Natuurlijk proces

Maar na dit dieptepunt gaat de curve van het geluksgevoel weer stijgen en volgens Blanchflower is dat gevoel universeel. “Het lijkt op een soort natuurlijk proces, waardoor we vermoeden dat de midlifecrisis in de genen zit, al moet dat nog worden onderzocht.”

Leestip

midlife crisis
Bestel hier

Bron: HLN.be

Lees ook:

Ben ik in de overgang?

De minst aangename jaren voor je werkgeluk

50 dingen waar we gelukkig van worden

gelukspoppetjes
Bestel hier

Gerelateerde artikelen