geluk

Eindeloze zoektocht naar geluk maakt juist ongelukkig

Lees je elk artikel of zelfhulpboek over hoe je gelukkiger kunt worden, en geef je handen vol geld uit aan coaches die je hopelijk op weg kunnen helpen? De vraag is of die eindeloze zoektocht naar geluk je echt helpt…

Uit Brits onderzoek onder voornamelijk vrouwelijke studenten, blijkt dat zij die geluk heel belangrijk vinden, eerder symptomen van een depressie vertoonden.

Lees ook:Gelukkige mensen vaak in de natuur te vinden

Gevoelens

Volgens hoofdonderzoeker Julia Vogt van de University of Reading word je, als je geluk te hoog waardeert, te bewust van je emoties en kost het je meer moeite om ze op een goede manier te reguleren.

Uit eerder onderzoek in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, kwam al naar voren dat er een link is tussen depressieve gevoelens en extreme waardering van geluk.

Waarom?

Maar hoe komt het dat mensen die een eindeloze zoeken naar het ultieme geluk, juist zo ongelukkig zijn?

Er zijn een paar redenen:

  • Zoals eerder gezegd kunnen deze mensen hun emoties moeilijk reguleren en hebben ze er moeite mee om zelf te genieten van wat er om ze heen gebeurt en wat ze meemaken.
  • Mensen die geluk belangrijk vinden, stoppen hun negatieve emoties vaak weg. Volgens Vogt ga je juist aan bepaalde dingen denken als je jezelf hebt opgelegd om er niet aan te denken.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Princess smartkachel van glas

Princess Kachel Ad
Shop

Gerelateerde artikelen