natuur

Gelukkige mensen vaak in natuur te vinden

Misschien herken je het wel: als je een strandwandeling maakt, door de duinen struint of over een prachtig heideveld wandelt, voel je een sprank van geluk door je aderen stromen.

Voorwaarde is wel dat je je minstens twee uur per week in de natuur moet bevinden en dan gaat het niet over je eigen tuin, aldus het NRC. Het gaat vooral om het bos, een park, een rivier, strand of het platteland.

Onderzoek

Voor het Britse onderzoek, dat in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports verscheen, werden 20.000 volwassenen ondervraagd en daaruit bleek dat degenen die zich minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, een goede gezondheid hebben en dat ze op dat moment tevreden waren met hun leven. Het maakte overigens niet uit of je die twee uur een keer in de week doet of dat je dat verspreid over de week.

Lees ook: Deze activiteiten vergroten de kans op een goede gezondheid

Twee uur in de natuur

Opvallend is dat mensen die minder dan twee uur in de natuur waren even vaak aangaven dat ze een goede gezondheid hebben en zich gelukkig voelden als degenen die helemaal geen natuur hadden gezien. Maar als er meer dan twee uur in de natuur was doorgebracht beoordeelden de mensen hun gezondheid veel vaker als goed of zeer goed en gaven ze hun leven op dat moment een rapportcijfer een 8, 9 of zelfs een 10.

Oorzaak

Wat nu precies de oorzaak is, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Het kan ermee te maken hebben wat mensen doen als ze in de natuur zijn, zoals wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen. Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je je goed voelt, maar ook bij respondenten die daar niet aan deden, zagen de onderzoekers dat minstens twee uur hen enorm goed deed.

Gerelateerde artikelen