vrouwen met een midlife crisis

Kunnen vrouwen ook een midlife crisis krijgen?

Vroeger dachten we dat alleen mannen een midlife crisis kregen. Ze kochten plotseling een motor, verfden hun haar of namen een jongere vriendin. Maar is dit verschijnsel werkelijk beperkt tot mannen? Absoluut niet.

De misvatting over een midlife crisis

Lange tijd werd aangenomen dat enkel mannen met deze levensfase worstelden. Inmiddels is echter bekend dat vrouwen net zo goed een midlife crisis kunnen ervaren. Zij beleven het wel vaak op een andere, meer introspectieve manier. Dus, in plaats van de stereotypische sportwagen, zoeken vrouwen eerder naar betekenis en diepte in hun leven.

Het vrouwelijke perspectief

Daarnaast tonen studies aan dat vrouwen vaak met specifieke emotionele kwesties worstelen. Bijvoorbeeld met de overgang of het “lege nest” syndroom. Hierbij gaat het niet zozeer om een uiterlijke verandering, maar meer om een innerlijke zoektocht. Dit betekent overigens niet dat elke vrouw deze fase als een crisis ervaart.

Lees ook: dit vinden vrouwen het minst leuk tijdens het vrijen

Signalen van een midlife crisis bij vrouwen

Vragen zoals “Is dit alles?” of “Wat heb ik gemist?” kunnen plotseling opduiken. Een gevoel van ontevredenheid, verlangen naar verandering of zelfs de wens om opnieuw te beginnen op persoonlijk of professioneel gebied zijn veelvoorkomende signalen.

Lees ook: alles wat je wil weten over het vrouwenhart

Ondersteuning tijdens de crisis

Tot slot, heb je het gevoel dat je in zo’n crisis te zit, is het cruciaal om te weten dat er hulp beschikbaar is. Praatgroepen, therapeuten of zelfs boeken kunnen inzicht en ondersteuning bieden.

Kortom, ja, vrouwen kunnen zeker een midlife crisis krijgen. En hoewel de symptomen en ervaringen kunnen verschillen van die van mannen, is het belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en de nodige ondersteuning te zoeken.

’n Beetje leuk ouder worden

De bestseller ’n Beetje Leuk Ouder Worden van Wies Verbeek biedt zowel verrassende inzichten over gezond ouder worden als handige tips en tricks die je daarbij kunnen helpen, op het gebied van voeding, de overgang, uiterlijk, ademhaling, je brein en meer. Dat alles vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Voordelen van ouder worden

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker