aanraken gezicht

Zo stop je met het aanraken van je gezicht

Niet alleen je handen goed wassen is heel belangrijk om te voorkomen dat je besmet raakt door virussen, zoals het coronavirus. Ook is het belangrijk om je gezicht niet aan te raken. En dat is best moeilijk. Dus hoe doe je dat?

Let er maar eens op hoe vaak je ongemerkt je gezicht aanraakt. Dat gebeurt vaker dan je denkt. En juist dat is iets wat je niet zou moeten doen om het risico om besmet te raken met een virus onnodig te vergroten. Terwijl handen wassen een stuk makkelijker is om jezelf aan te leren, is het een stuk moeilijker om het aanraken van je gezicht af te leren.

Lees ook:Handen wassen zoals het hoort

Onderzoek

Zo werd bij een kleinschalig onderzoek in 2015 onder 23 studenten gekeken naar hoe vaak hun gezicht werd aangeraakt. Gemiddeld werd per uur 23 keer het gezicht aangeraakt. 44 procent van die aanrakingen waren bij de mond, neus of de ogen.

Aanrakingen in het gezicht, vooral vlak bij de slijmvliezen kan de kans op een besmetting vergroten, omdat via deze weg bacteriën makkelijk in je lichaam kunnen komen en je kunnen infecteren.

Hoe kun je nu voorkomen dat je je gezicht (onnodig) aanraakt? Met deze tips helpen we je op weg:

Hoe vaak raak jij je gezicht aan?

Allereerst is het handig om bewust te worden hoe vaak jij je gezicht aanraakt. Het kan zijn dat je dat onbewust doet, even in je ogen wrijven of aan je lippen zitten. Probeer er eens op te letten wat jij nu precies doet als je je gezicht aanraakt, wanneer je het doet en vraag je af waarom je het doet.

Houd je handen bezig

Als je je handen vrij hebt, is het heel makkelijk om al dan niet onbewust je gezicht aan te raken. Zo gebeurt dat heel vaak als je bijvoorbeeld televisiekijkt of een boek leest. De manier om te voorkomen dat je handen naar je gezicht gaan, is om iets in je handen vast te houden. Misschien is een stressbal een idee? Of een fidget spinner (ken je die nog?)

Ongemakkelijk

Een andere manier om het aanraken van je gezicht af te leren, is om het ongemakkelijk te maken. Ben je bijvoorbeeld gewend om op je handen te steunen als je op je scherm van je laptop kijkt, kun je bijvoorbeeld vingerloze handschoentjes dragen. Dat voelt niet fijn en daardoor leer je het snel af om op die momenten (onbewust) je gezicht aan te raken. Ook blijkt uit een onderzoek dat vrouwen minder geneigd zijn hun gezicht aan te raken als ze make-up op hebben. Als je vaak je nagels bijt dan kun je een vies smakend lakje op je nagels lakken om te voorkomen dat je weer gaat bijten.

Even een reminder

Herinner jezelf eraan om niet je gezicht aan te raken. Plak bijvoorbeeld post-its op je computerscherm met een tekst als ‘Raak je gezicht niet aan!’ en vraag aan je collega’s of ze je erop kunnen wijzen dat je aan je gezicht zit.

Mindfulness

Als je aan je gezicht zit dan kan dat een teken zijn dat je nerveus bent. Om wat meer tot rust te komen kun je bijvoorbeeld aan mindfulness doen. Letten op je ademhaling of regelmatig te mediteren kan helpen om beter te ontspannen, waardoor je beter nerveuze trekjes kunt afleren.

Bron: HuffingtonPost.com

Gerelateerde artikelen