snoepen op werk

Waarom je op je werk meer eet dan thuis

De snoeppot die op het bureau van je collega staat, de verjaardag van je baas, de vrijdagmiddagborrel… Snaai jij op het werk meer dan thuis? Lees hier hoe dat komt.

Verleidingen

Op het werk liggen meestal meer eetverleidingen op de loer dan thuis. Heerlijke traktaties, een collega die de koektrommel weer vult, een uitbundige lunch om te vieren dat die klus is binnengehaald en de kaasstengels en bitterballen tijdens de vrijmibo. Allemaal snacks die je thuis niet standaard hebt liggen.

Lees ook:7x waarom we te veel eten

Stress en gedachteloos eten

Uit onderzoek van de Stanford Universiteit in Californië blijkt dat snaaineigingen grotendeels door onbewust gedrag wordt uitgelokt: een overbelast brein (als je veel moet onthouden) en wanneer je er met je gedachten niet bij bent (tijdens een saaie bespreking of op weg naar huis in de file). In beide gevallen loop je dubbel zoveel risico op een snack attack.

Oerinstinct

Dit is de schuld van je oerbrein, dat vet en zoet voedsel wil inslaan voor schaarse tijden. Het zit zo: als je het druk hebt en veel dingen moet onthouden, raakt de neocortex (je ratio) overbelast, waardoor het oerbrein ongemerkt wint. En voor je het weet, zit het restantje taart van een jarige collega of het zakje snoep in je buik. Wees je oerbrein te slim af en zet die onweerstaanbare snacks letterlijk verder weg.

Tips om minder te snoepen

Een studie van Cornell University toont aan dat wanneer de snoeppot niet binnen graaiafstand staat, maar bijvoorbeeld twee bureaus verder, je er minder van eet. Nog een tip uit dit onderzoek: leg gezonde dingen in het zicht en verstop de slechte snacks, zoals frisdrank en koek. Zo fop je als het ware je oerbrein. Vind je het moeilijk om minder te snoepen. Met deze tips om minder te snoepen wordt het iets makkelijker.

Tip van de redactie

Steamery ontpluizer
Steamery Ontpluizer Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen