Gewicht

Jezelf wegen: hier moet je op letten

Wat kan er misgaan bij jezelf wegen? Meer dan je denkt. Dit zijn 5 aandachtspunten als je op de weegschaal gaat staan.

 

1. Staat de weegschaal op een egale ondergrond?

Om jezelf nauwkeurig te wegen, moet de weegschaal op een harde en egale ondergrond staan. Een tegelvloer is geschikt, zachte vloerbedekking en een ruwe natuurstenen vloer zijn minder geschikt.

Lees ook: Waarom we geen weegschaal nodig hebben

2. Gebruik je altijd dezelfde weegschaal?

Door altijd dezelfde weegschaal te gebruiken, krijg je een beter beeld van je gewicht. Een andere weegschaal kan net iets anders ingesteld staan, waardoor je plotseling meer of minder weegt. Voor het meest realistische beeld weeg je jezelf steeds op dezelfde weegschaal.

3. Jezelf wegen: doe je het op een vast moment?

Het is niet nodig om jezelf iedere dag te wegen. Eén keer per week is voldoende, kies daarvoor een vaste dag en een vast tijdstip uit. Op die manier kun je je gewicht over een bepaalde periode het best met elkaar vergelijken. Een goed moment om jezelf te wegen, is ’s ochtends wanneer je naar het toilet bent geweest. Weeg jezelf het liefst als je naakt bent.

4. Sta je stil op de weegschaal?

Zet je voeten naast elkaar en sta stil. Buig je knieën niet om het gewicht af te lezen, maar doe alleen je hoofd naar beneden.

5. Ben je van je apropos als je gewicht schommelt?

Dat is nergens voor nodig. Bij de meeste mensen schommelt het gewicht met 1 tot 2 kilo. Dat is niets om je zorgen over te maken. Je gewicht schommelt om verschillende redenen: doordat je meer vocht vasthoudt, doordat je naar het toilet moet, door hormonen… Daarnaast zegt je gewicht niet alles. De verdeling tussen spieren en vet bepaalt veel en daar zegt je weegschaal niets over.

beeld: gettyimages

Tip van de redactie

Riverdale klok
Klok Ad

Gerelateerde artikelen