actieve vakanties vakantie

De beste plekken voor een actieve vakantie

Geen zin om te luieren in de hangmat? Santé tipt de mooiste plekken om actief te zijn tijdens je vakantie. Dicht bij huis én wat verder weg.

Nog geen vakantie geboekt dit jaar? Misschien is een actieve vakantie iets voor jou!

Te land…

Hiken in Schotland

In Schotland komen je wandelschoenen gegarandeerd tot hun recht. Van het noorden tot het zuiden en van het oosten tot het westen: overal in het land vind je uitdagende hikeroutes. Een populaire wandeltocht is over de West Highland Way. De route is 152 kilometer lang en loopt dwars door de Schotse Hooglanden, waarbij je over oude militaire wegen en koetswegen loopt en soms oog in oog komt te staan met Schotse hooglanders. De route is in zes tot tien dagen te bewandelen. Slapen doe je in plaatselijke hotels of je neemt je tent mee. De route eindigt aan de voet bij Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Energie over? Bekroon je wandeltocht met een beklimming naar deze top, op 1345 meter. Ook de moeite waard: de rauwe kustlijnen in het noorden van het land, eiland Skye en een wandeling langs het Glenfinnanviaduct, bekend van de Harry Potter-films.

Lees ook: Dít is wat er gebeurt als je elke dag één uur wandelt

Ter zee…

Surfen in Costa Rica

Costa Rica is dé plek om te gaan surfen. Het hele jaar door vind je hier ideale golven, voor zowel beginners als gevorderden. Neem bijvoorbeeld een kijkje in surfdorp Puerto Viejo de Talamanca aan de Atlantische Oceaan. Dit dorpje is omgeven door witte en zwarte stranden, helderblauw water en wuivende palmbomen. De beste stranden om te surfen zijn Playa Negra en Playa Cocles, waar je bij de vele surfkampen lessen kunt volgen. Ben je een ervaren surfer? Dan mag een bezoek aan Salsa Brava iets verderop niet ontbreken. Hier vind je de hoogste golven van het land. Ook leuk: direct achter de stranden van Puerto Viejo begint de jungle en kun je wilde dieren spotten. Huur in het dorp een fiets en volg de indrukwekkende fietsroute die je door de jungle en langs afgelegen stranden brengt.

Lees ook: 6x adembenemende stranden in Europa

… en in de lucht

Paragliden in Zuid-Spanje

Andalusië wordt ook wel het mekka voor luchtsporten genoemd. In het oosten ligt namelijk de Sierra Nevada, een bergketen die zestien bergtoppen omvat die hoger zijn dan 3000 meter. Je kunt hier heel het jaar paragliden, waarbij je meestal op 1300 meter hoogte begint. Tip: boek een sessie vroeg in de ochtend of juist in de avond, bij zonsondergang, zodat je door een oranjeroze gekleurd decor zweeft. Door de hoogteverschillen heeft de regio te maken met verschillende soorten klimaten tegelijkertijd. Dit maakt het gebied niet alleen perfect voor paragliden, maar ook voor skiën in de bergen en wandelen in het nationale park.

Vind nog meer actieve, te land, ter zee en in de lucht vakantie ideeën in de nieuwe Santé.

Snt202405
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Beeld: Unsplash / Tekst: Mara Ruijter