Boodschappen (3)

Slimmer én sneller boodschappen doen? Met deze 20 tips lukt het

Voor wie sneller, voordeliger of slimmer boodschappen wil doen hebben we maar liefst 20 tips voor je op een rijtje gezet!

1. Maak een boodschappenlijst

Zet de producten soort bij soort, op volgorde van de winkelroute. Op die manier verlies je de minste tijd in de supermarkt.

2. Bekijk de aanbiedingen

Door van tevoren de aanbiedingen te bekijken, kun je je weekmenu samenstellen op basis van de aanbiedingen. Daarnaast kun je er deels mee voorkomen dat je impulsaankopen doet.

3. Ga naar een (of meerdere) vaste supermarkt(en)

Als je weet waar alles staat, zijn de boodschappen sneller gedaan.

4. Winkel voornamelijk in de buitenste paden

Is het je weleens opgevallen dat alle producten die je echt nodig hebt, in veel supermarkten in de buitenste paden liggen? Groenten, brood en zuivel vind je meestal aan de rand van de supermarkt. In de middelste paden vind je de bewerkte producten.

5. Kies de juiste rij bij de kassa

De juiste rij kiezen, blijft een kansspel. Achter die man met die volle wagen gaan staan, lijkt een slecht idee, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Afrekenen kost meestal meer tijd dan boodschappen scannen, dus hoe minder personen er in de rij staan hoe groter de kans dat het vlot gaat. Ontdek waarom je altijd het gevoel hebt dat je in de verkeerde rij staat.

6. Ga op een rustig moment naar de supermarkt

Vlak voor sluitingstijd is vaak een rustig moment. Op zoek naar producten met kortingsstickers? Die worden vaak aan het einde van de avond opgeplakt. Probeer het weekend te vermijden als je in een rustige supermarkt boodschappen wilt doen. Wanneer het rustig is in jouw supermarkt zul je zelf moeten ontdekken, want het is mede afhankelijk van de buurt waarin je woont. Mensen die met pensioen zijn, zullen eerder overdag boodschappen doen, terwijl werkende mensen ’s avonds of in het weekend meer tijd hebben om boodschappen te doen.

7. Kijk voor je boodschappen doet wat er nog in de keukenkastjes staat

Zo voorkom je dat je straks twijfelt of je nou wel of geen eieren in de koelkast hebt staan.

8. Download een app

Wunderlist of Todoist zijn voorbeelden van handige apps om een digitaal lijstje te maken. De producten die je regelmatig koopt, kun je er standaard in laten staan. Je kunt je boodschappenlijst delen met je partner, zodat jullie hem beiden kunnen aanvullen. Degene die boodschappen doet, heeft dan altijd de meest recente boodschappenlijst bij zich.

9. Bestel je boodschappen online

Een online bestelling plaatsen en thuis laten bezorgen, kan heel handig zijn wanneer je weinig tijd hebt of wanneer je veel boodschappen nodig hebt.

10. Ga in je eentje naar de supermarkt

Door de kinderen en/of je partner thuis te laten, zul je waarschijnlijk tijd besparen.

11. Kijk in de onderste schappen

De goedkopere producten staan veelal uitgestald in de onderste schappen. Kijk dus niet alleen naar de producten op ooghoogte.

12. Neem je eigen boodschappentas mee

Beter voor het milieu dan steeds een nieuwe tas kopen.

13 Ga niet hongerig naar de supermarkt

Een gouden oude tip, maar nog steeds verstandig: ga niet met een rommelende maag naar de supermarkt, want met honger zul je eerder zwichten om iets lekkers in je mandje te leggen.

14. Lees etiketten

Als je een dieet volgt of een allergie hebt, ben je er misschien aan gewend om etiketten te lezen. Ook als je niet op dieet bent, kan het lonen om eens een tijd etiketten te lezen. Vergelijk de ingrediënten van je favoriete producten met de ingrediënten van soortgelijke producten en kies de gezondste variant. Na een tijdje etiketten lezen, zullen er vanzelf steeds gezondere producten in je wagen belanden.

15. Houd je aan je budget

Zeker wanneer je krap bij kas zit, wil je je boodschappenbudget niet overschrijden. Houd terwijl je spullen in je winkelwagen legt bij hoeveel het ongeveer gaat kosten.

16. Zorg dat je de basics altijd in huis hebt

Er zijn producten die je altijd in huis hebt. Houd in de gaten hoeveel je nog hebt, zo kun je je voorraad op tijd aanvullen, eventueel wanneer je favoriete producten in de aanbieding zijn.

17. Koop alleen groot in als je er op de lange termijn geld mee bespaart

2+2 gratis is een leuke aanbieding, maar als je de producten niet gebruikt voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt, is het zonde. Soms kun je voor 20 cent extra een grotere verpakking kopen. Voordelig, maar niet als je steeds de helft weggooit. Laat je niet verblinden door voordeel en aanbiedingen.

18. Eet minder vaak vlees

Minder vlees eten, is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Zelfs één dag per week geen vlees eten, heeft al effect. Experimenteer er eens mee.

19. Koop producten met een kortingssticker

Aan het eind van de dag worden producten die bijna over datum raken afgeprijsd. Doe je net voor sluitingstijd of ’s ochtends vroeg boodschappen dan kun je daarvan profiteren.

20. Gooi niet zomaar voedsel weg

Probeer zoveel mogelijk restjes te gebruiken en zo min mogelijk weg te gooien. Er zijn veel producten die je kunt invriezen en restjes pastasaus of een ovenschotel kun je ook invriezen. De leftovers van je avondeten zijn de volgende dag heerlijk als stevige lunch. Van restjes groenten kun je een groentesoep of omelet maken. Je kunt ermee roerbakken en al die verschillende groenten combineren goed in een fittata of quiche. Na een tijdje zul je steeds creatiever met restjes worden.

Lees ook: besparen op je boodschappen? Hier moet je op letten

Bron: archief Santé Foto: Getty Images

Gerelateerde artikelen