pilates en yoga

Wat is het verschil tussen yoga en pilates?

Wat is pilates en hoe effectief is pilates? En wat is eigenlijk het verschil tussen yoga en pilates? En is pilates goed voor je figuur?


Yoga en Pilates zijn beide vormen van lichaamsbeweging die gericht zijn op het verbeteren van kracht, flexibiliteit, balans en welzijn, maar ze verschillen in hun oorsprong, benadering en focus.

Pilates

Het hele lichaam is betrokken bij Pilates. Maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel core stability. Met deze ‘core’ wordt je romp bedoeld: de spieren rondom je rug, buik en bekken. Een stabiele, sterke kern zorgt voor minder blessures en meer balans.

Lees ook: 8x wat je nog niet weet over tantra

Pilates 1
Pilates

Yoga

Een van de meeste beoefende vormen van yoga in Nederland is Hatha yoga. Hatha komt van ha (zon) en tha (maan). De zon staat voor actie, de maan voor verstilling. Binnen de Hatha yoga heb je asana, lichamelijke oefening, en pranayama, beheersing van de ademhaling. Daarnaast zijn er nog heel veel verschillende vormen van yoga, waarvan sommige vormen heel rustgevend zijn – zoals Nidra yoga – en andere een workout bieden waar je flink van gaat zweten – zoals Bikram of power yoga. Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, is het goed om een paar verschillende lessen te volgen om te zien welke het best bij jou past.

Lees ook: welke yogavormen zijn er eigenlijk?

Yogaoefeningen Voor Een Slankere Taille
 1. Oorsprong:
  • Yoga: Yoga is een oude praktijk die zijn oorsprong vindt in India en heeft een spirituele en filosofische component. Het omvat fysieke houdingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama), meditatie en soms ook ethische richtlijnen voor gedrag en een spiritueel pad naar zelfrealisatie.
  • Pilates: Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates aan het begin van de 20e eeuw en werd oorspronkelijk “Contrology” genoemd. Pilates legt de nadruk op het versterken van de kernspieren, stabiliteit en lichaamsbewustzijn, en het is meer gericht op fysieke fitheid dan op spiritualiteit.
 2. Benadering:
  • Yoga: Yoga richt zich op het verenigen van geest, lichaam en ziel. Het legt de nadruk op het verbinden van ademhaling met beweging, het vergroten van flexibiliteit en het verbeteren van de algehele gezondheid van het lichaam en de geest.
  • Pilates: Pilates legt de nadruk op het ontwikkelen van een sterke kern, stabiliteit, evenwicht en spiercontrole. Het maakt gebruik van gecontroleerde bewegingen om kracht op te bouwen, vooral rond de romp, heupen en bekken.
 3. Focus:
  • Yoga: Yoga richt zich op het verbeteren van flexibiliteit, balans, kracht en het verminderen van stress. Het kan verschillende stijlen hebben, zoals Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Bikram, enz., die elk hun eigen nadruk leggen op bepaalde aspecten zoals ademhaling, houdingen of vloeiende bewegingen.
  • Pilates: Pilates richt zich voornamelijk op het versterken van de kernspieren, zoals de buikspieren, rugspieren en bilspieren, terwijl het ook de flexibiliteit en stabiliteit verbetert. Het kan worden uitgevoerd op een mat of met behulp van speciale Pilates-apparatuur.

Lees ook: Alles wat je moet weten voor je met pilates begint

Puppy yoga is de enige vorm van yoga die we zeker niet aanraden. Kijk hieronder waarom.

Tip

In Het Nieuwe Yogaboek ontrafelt Johan Noorloos de kern van prominente yogastijlen, introducerend: Anicha yoga. Dit staat voor bewustwording, verbinding en vrijheid. Het geïllustreerde boek belicht yogageschiedenis, anatomie en praktische tips, een verrijking voor zowel beginners als ervaren yogi’s. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Johan Noorloos