eikenprocessierups

Tips tegen klachten door de eikenprocessierups

Ieder jaar komt hij weer voorbij in het nieuws: de eikenprocessierups. De rups kan voor vervelende klachten zorgen. Waar moet je op letten?

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rups heeft brandharen die voor mensen gevaarlijk zijn. Ze kunnen zorgen voor irritatie, jeuk en huiduitslag. Sommige mensen reageren er heftiger op en kunnen last krijgen van ontstoken ogen, koorts, braken of een longontsteking.

Lees ook:8 tips om muggen weg te houden

Waarom is de eikenprocessierups gevaarlijker met mooi weer?

Als het warm is kruipen de rupsen lager in de boom en soms zelfs naar de grond. Ze zijn zo lastiger te bestrijden en mensen komen er makkelijker mee in contact.

Je kunt ook klachten krijgen als je geen rups hebt aangeraakt

Bij bedreiging laten rupsen hun brandhaartjes los. Door de wind kunnen die makkelijk terecht komen op wandelaars en fietsers. Zoals de naam van de rups zegt, komt hij veel voor bij eikenbomen, probeer uit de buurt te blijven.

Wat te doen als je klachten hebt?

Krab of wrijf niet over de huid. Spoel je huid of ogen goed met water. Was je kleren op 60 graden om achtergebleven brandharen te verwijderen. Eventueel kun je smeren met een verzachtende crème met menthol of aloë vera. Ga bij een heftige reactie naar de huisarts.