bultjes bovenarm

Bultjes op je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is

Heb je last van rode en droge bultjes aan de achterkant van je bovenarmen? Grote kans dat het keratosis pilaris is.

Keratosis pilaris is een kleine afwijking in de huid, waarbij keratine ophoopt rondom de haarzakjes. Dit veroorzaakt kleine bultjes en een rode, ruwe huid.

Lees ook:Alles wat je wilt weten over huidschilfers

Bovenarmen

Statistieken lopen uiteen, maar er wordt gedacht dat ongeveer 40 procent van de mensen heeft last van keratosis pilaris. De meest voorkomende plek is aan de achterkant van de bovenarmen, maar je je kunt het ook hebben op je benen, rug, billen of wangen. Mensen met allergieën of eczeem hebben vaker last van keratosis pilaris.

Wat kun je tegen keratosis pilaris doen?

Je hoeft je er niet voor te schamen en het is ook niet gevaarlijk. Toch kan het heel vervelend zijn, omdat je zelf misschien het gevoel hebt dat de bultjes ontsierend zijn. Keratosis pilaris is niet te genezen, maar het kan minder worden door de juiste verzorging.

  1. Gebruik een exfoliant, met bijvoorbeeld salicylzuur of fruitzuur (AHA of BHA).
  2. Sommige merken brengen speciale producten uit om keratosis pilaris te verminderen. Deze crème van Paula’s Choice bijvoorbeeld.
  3. Srubben of te hard scrubben kan je huidprobleem erger maken, maar sommige mensen hebben wel baat bij zacht srubben, met een milde scrub of een washand. Ga niet te hard boenen, de kans is groot dat je je huid irriteert. Ontdek wat voor jou werkt.
  4. Wanneer je huid droog is, zul je er over het algemeen meer last van hebben. Smeer je huid in na het douchen en gebruik eventueel vaker dan je gewend bent een wat vettere crème.
  5. Krab niet aan de bultjes of droge plekken.
  6. Heb je heel veel last van keratosis pilaris dan kun je eventueel de huisarts raadplegen voor advies.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

FitBike Race 2 hometrainer
Bestel hier

Gerelateerde artikelen