Pijn In Het Middenrif

Pijn in je middenrif? Dit kan het zijn

Pijn in je middenrif kan ontzettend vervelend zijn. Waar komt die pijn vandaan? En vooral belangrijk: hoe kom je er vanaf? Santé zocht het voor je uit.

Je middenrif (ook wel het diafragma genoemd) is een spierplaat die je borstholte van je buikholte scheidt, en als ‘steunpilaar’ voor je borst- en buikorganen dient. Ook wordt het gezien als je belangrijkste ademhalingsspier. Dankzij je middenrif kun je diep inademen, waarbij je buik omhoogkomt. Bij uitademing ontspant je middenrif zich, waardoor de lucht naar buiten kan stromen. Dit wordt ook wel je buikademhaling genoemd.

Kan stress op je middenrif slaan?

Pijn aan je middenrif kan veel verschillende oorzaken hebben en soms valt die niet te achterhalen. In veel gevallen gaat het echter om stress en/of emotionele intensiteit zoals verdriet. Heb je veel stress, dan kun je oppervlakkig en ‘te hoog’ gaan ademhalen. Je ademt dan niet meer vanuit je buik wat ervoor kan zorgen dat je midden- rif ‘vast’ komt te zitten, met een verkrampt gevoel en pijn op je borst als gevolg. Ook kan het moeilijker worden om volledig in te ademen, waardoor je kortademig wordt of hyperventilatieklachten krijgt.

Andere kenmerken

Andere kenmerken zijn scherpe pijn tijdens het diep in- en/of uit- ademen, zijsteken tijdens het sporten, pijn in je zij tijdens het hoesten en pijn in het midden van je rug. Wanneer stress de oorzaak is, heb je vaak ook last van verstijfde spieren in je nek en schouders. Pijn in je middenrif is in dit geval niet gevaarlijk, maar wel erg ongemakkelijk.

Lees ook: Dít kun je doen tegen een zijsteek

Pijn aan je middenrif

De pijn kan nog meer onschuldige oorzaken hebben. Het is bijvoorbeeld een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap, doordat de baarmoeder het middenrif omhoog drukt. Te zware inspanning, zoals hardlopen zonder goede warming-up kan ook de boosdoener zijn. Net als het het overbelasten van je rijspieren door verkeerde bewegingen, te zwaar tillen of veel hoesten.

Middenrif

Een middenrif hernia

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je last van je middenrif hebt. De pijn kan namelijk ook komen door een ontsteking in een van je organen, waardoor aan je middenrif ‘getrokken’ wordt. In zeldzame gevallen kan het om een middenrifbreuk gaan, een middenrif hernia galblaasklachten op problemen met het hart.

Oplossingen

Ochtend Meditatie Wat is het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra? Is Yoga Nidra gezond?

1. Verminder of voorkom stress: slaap elke nacht 7 tot 8 uur, zoek ontspanning in de natuur en beweeg regelmatig. Yoga, mindfulness en meditatie kunnen ook helpen. 

2. Doe ademhalingsoefeningen: ga op je rug liggen en leg je handen op je buik, adem rustig in, zodat je buik naar boven komt. Adem rustig uit en voel dat je buik terug beweegt. Wacht tot je vanzelf weer gaat inademen. Herhaal een paar keer.

3. Leer je middenrif beter gebruiken: ga rechtop staan en strek de rechterkant van je middenrif. Je rechterarm breng je boven je hoofd, terwijl je je linkerhand aan de rechterkant op je onderste ribben legt. Buig naar links terwijl je uitademt en adem in terwijl je weer langzaam rechtop gaat staan. Herhaal dit een paar minuten en wissel dan van kant.

Lees ook: Stekende pijn in je bil?

Tip van de redactie

Ontdek de Fitbit Sense 2: de smartwatch voor betere slaap, stressbeheersing en gezondheid. Krijg inzicht in je nachtrust, hartconditie en registreer al je activiteiten met geavanceerde functies Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

TEKST MARA RUIJTER

BEELD GETTYIMAGES