Stekende Pijn In Je Bil

Stekende pijn in je bil?

Last van een stekende pijn in je bil, met uitstralingen naar je heup of been? Misschien heb je het piriformis syndroom: een vervelende kwaal die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meestal zo rond je veertigste. Santé legt uit wat de oorzaak kan zijn, en de oplossing.

Bij het piriformis syndroom is een grote zenuw, de nervus ischiadicus, geïrriteerd geraakt. Deze zenuw loopt vanuit je onder- rug naar je bil en door naar je been. Maar voordat die bij je been aankomt, moet ’ie langs een diep gelegen bilspier: de piriformis. Hier kan je zenuw bekneld of geïrriteerd raken – met pijnklachten tot gevolg. 

Spier

Dat kan gebeuren als je piriformis spier is aangedaan, bijvoorbeeld door verdikking, verkorting of hoge spanning van de spier. En dat kan dan weer komen door overbelasting, een rare beweging of anatomische afwijking. Het kan ook zijn dat het eigenlijk niets met je piriformis spier te maken heeft, maar met een afwijking van de zenuw zelf. Het verloop van de zenuw is namelijk niet bij iedereen hetzelfde: in zo’n 85 procent van de gevallen loopt de zenuw ónder de spier door, maar bij 15 procent van de mensen loopt ’ie gedeeltelijk door de spier en bij ongeveer 0,5 procent loopt de zenuw er gedeeltelijk overheen. 

Behandeling

Of je het piriformis syndroom hebt, wordt aan de hand van lichamelijk onderzoek en je klachten bepaald. Soms is aanvullend zenuwgeleidingsonderzoek nodig. Pijn in je bilregio is de voornaamste klacht, en die pijn kan erger worden bij zitten, fietsen en hardlopen. Soms is er ook een uitstralende pijn naar je been, heup of rug. Er is geen wondermiddel  om de zenuw en spier er weer bovenop te helpen. Uiteindelijk helen tijd en rust de zenuw. Een fysiotherapeut kan je de eerste weken helpen door de piriformis spier op te rekken en andere spieren in je bil, heup en bekkenregio sterker te maken. Overige behandelingen bestaan voornamelijk uit pijnbestrijding, zoals pijnstillers en injecties.

Fitness bil

Oplossingen

• Een specifieke maatregel om het syndroom te voorkomen, is er niet. Let wel op met overbelasting, neem voldoende rustdagen tussen je work-outs of vraag een personal trainer om advies. 

• Neem bij hevige pijn eventueel paracetamol of een NSAID, zoals ibuprofen. Deze werkt zowel pijnstillend als ontstekingsremmend. 

• Helpt dit onvoldoende, dan kunnen injecties helpen. Hierbij wordt lokaal een verdovings- middel met ontstekingsremmer ingespoten. Het duurt wel even tot je de effecten merkt. 

• Een andere methode is injecties met botox. Botox laat de spier ontspannen en werkt zo’n drie maanden. 

• Soms wordt zenuwblokkade met PRF- behandeling toegepast. Hierbij worden naalden die lichte stroomstootjes geven in de buurt van de zenuw geplaatst. De zenuw wordt daardoor verdoofd. 

OokTENS(TranscutaneElektrischeNeuro Stimulator) kan de pijn onderdrukken. Hierbij worden elektroden op de huid in je nek, achterhoofd of schouders geplakt. Deze elektroden zijn verbonden met een apparaat dat stroomprikkels afgeeft, wat aanvoelt als trillingen. Dit onderdrukt de pijn en heeft een ontspannende werking op je spieren. 

Lees ook: deze 6 oefeningen moeten in elke workout zitten

Tip van de redactie

Deze veelzijdige yoga bal van Rockerz Fitness is er niet alleen voor yoga, want het is ook een fitness bal, gym bal en een pilates bal. De bal wordt namelijk ook veel gebruikt voor fitness- en pilates oefeningen, zowel thuis als in de sportschool. Doordat de bal op veel manieren inzetbaar is, kan je er je buik, benen, billen, armen en rug uitstekend mee trainen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MARA RUIJTER beeld GettyImages