Moeizame Stoelgang Of Verstopping

Moeizame stoelgang of verstopping? Zo los je dat op

Het is geen sexy onderwerp, maar zodra je problemen met je stoelgang hebt, is het heel vervelend. Met deze tips houd je je stoelgang gezond.

Hoe krijg je je stoelgang weer normaal en hoe voorkom je verstopping? Met deze tips ga jij voortaan weer makkelijker naar de wc. Lost het je probleem niet op, of vind je bloed in je ontlasting? Ga dan altijd langs bij de huisarts voor onderzoek en advies.

1. Voorkom stress

Stress kan op je darmen slaan, met verstopping tot gevolg. Doe yoga, mediteer of wandel dagelijks om je stress niveau naar beneden te krijgen. Je zult al snel merken dat het ook invloed heeft op je stoelgang.

2. Stel toilet bezoek niet uit

Stel naar het toilet gaan niet uit. Ga naar de wc zodra je aandrang voelt. Als je de ontlasting ophoudt, onttrekt je lichaam er vocht aan en dikt het verder in.

3. Eet vezelrijk

Eet meer vezels, die zitten onder andere in bonen en bruin brood. Maar ook in bladgroenten, volkorenproducten, zaden, noten, pitten en havermout. En in fruit natuurlijk.

4. Eet gezond

Gezond eten is sowieso van groot belang voor je stoelgang. Net als voldoende drinken. Het houdt de inhoud van je darmen soepel en dat vergemakkelijkt de stoelgang.

Groentes

5. Neem de tijd

Neem de tijd om naar de wc te gaan. Plan ’s ochtends tien minuten extra in om naar het toilet te gaan, bij voorkeur na het ontbijt. Dit is het moment dat je stoelgang op gang komt en je je lichaam letterlijk ontlast. Zorg ook dat je op tijd naar de wc gaat.

6. Beweeg meer

Om je stoelgang op gang te houden, is het belangrijk om genoeg te bewegen. Dat zorgt ervoor dat je darmen gestimuleerd worden actief te blijven en de stoelgang op gang te houden. Pak bijvoorbeeld ook eens wat vaker de trap of ga fietsen naar je werk. Een actieve levensstijl betekent ook vaker de trap nemen in plaats van de roltrap of lift.

7. Drink voldoende water

Zet ’s ochtends twee karaffen water op je bureau of aanrecht en drink die gedurende de dag leeg. Zelfs als je denkt dat je voldoende water drinkt, zal het je nog tegenvallen hoeveel water 1,5 tot 2 liter op een dag eigenlijk is.

Lees ook: Dit is nu het populairste dieet

Maarten Spanjer vertelt over zijn moeilijke stoelgang in de jungle.

Tip van de redactie

Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SANTENL/MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Wilma van Grinsven-Padberg