Intuïtief Eten Dieet hoe begin je met intuïtief eten

Dit is nu het populairste dieet: intuïtief eten

Ben jij klaar met diëten, maar wil je graag gezond blijven eten? Intuïtief eten zou nu dé manier zijn om een gezond gewicht te houden.

Ben jij het diëten ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is namelijk een manier om tegen eten aan te kijken – nee, geen nieuwe diëten dus – die je niet alleen helpt beter te gaan eten, maar er ook nog eens voor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten. In 2024 raak je zo met gemak 5 of 10 kilo kwijt. want dit is op het ogenblik het populairste dieet.

Intuïtief eten is eigenlijk een anti-dieet. Een methode die met zorg ontwikkeld is door twee diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch. Het ‘dieet’ is goed wetenschappelijk onderbouwd. En inmiddels zijn er meer dan 125 wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Daardoor weten we dat mensen die beter in contact staan met de behoeften van hun lichaam lekkerder in hun vel zitten. Intuïtief eten is een persoonlijk proces waarbij je leert om naar je innerlijk signalen te luisteren, zoals honger, verzadiging en voldoening.

Vrouw Groente gezond eten dieet

Intuïtief eten en gezonde voeding

Deze benadering van eten zorgt ervoor dat je leert om naar je lichaam te luisteren en te eten wanneer je honger hebt, niet wanneer iemand een schaal met roomsoesjes onder je neus houdt. En je leert te stoppen met eten wanneer je verzadigd bent, of bijna verzadigd. Dat je vroeger leerde om je bord leeg te eten, mag je dus vergeten. Er zijn geen strikte regels of beperkingen. Belangrijk is dat je een gezonde relatie met voedsel krijgt. En dat je externe prikkels en emotionele eetbuien kunt weerstaan.

Lees ook:Trap niet in deze 3 dieëtvalkuilen’

Intuïtieve eters luisteren naar hun lichaam

Een strikt dieet is vaak niet alleen heel beperkend, maar ook lastig vol te houden. We zijn alleen maar bezig met wat we niet mogen eten in plaats van met wat we wel mogen eten. Vaak zijn ze op het moment wel effect. Maar zodra je stopt, val je snel terug in je oude patroon en neemt het effect van het diëten snel af. Dat moet natuurlijk anders kunnen. Enter ‘intuïtief eten’.

intuïtief eten hoe begin je dieet

Wat houdt intuïtief eten in?

Bij intuïtief eten hanteer je geen strikte regels over wat je wel of niet mag eten en over hoeveel je mag eten. Sterker nog: volgens dit principe mag je toegeven aan je natuurlijke drang om te eten waar je trek in hebt en wanneer je er trek in hebt. Oftewel: je volgt je intuïtie in plaats van een voedingsrichtlijn.

Lees ook: kaneel is gezond

Alle remmen los?

Nu klinkt dat in eerste instantie natuurlijk wat gek, want het lijkt alsof we alle remmen losgooien. Dat is zeker niet zo! Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze manier van eten voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere ‘diëten’. Zo voel je je niet langer beperkt door wat je wel of niet mag eten. Want vaak zijn deze restricties op de langere termijn niet vol te houden. En heb je ook minder snel last van een schuldgevoel als je je niet aan het dieet hebt gehouden. Je mag immers eten wat je wilt, wanneer je maar wilt. En zo krijg je ongemerkt je juiste gewicht.

Lees ook: dit is waarom de meeste diëten niet werken

dinergewoontes-helpen-afvallen diëten kilo snel 5 kilo afvallen

Afvallen zonder diëten

De grote vraag is natuurlijk ‘Kunnen we onszelf daarin vertrouwen?’. Het antwoord is gelukkig ‘ja!’. We hebben allemaal namelijk een aangeboren instinct om onze voedselinname zelf te reguleren. Zelfs peuters doen het: wanneer ze vol zitten, stoppen ze met eten. Daarnaast is je lichaam hierin de beste raadgever, want die geeft zelf aan wanneer het genoeg is. Bang dat je nu alleen maar ongezond zal eten? Think again: omdat je lichaam behoefte heeft aan afwisseling, zal je echt niet alleen maar trek hebben in fast food, maar zal je vanzelf een natuurlijke balans gaan opzoeken. Klinkt goed, toch?

Lees ook: drie trucjes die je helpen met afvallen

Hoe begin je met intuïtief eten?

Misschien zouden we dus wat beter naar onszelf en onze lichamen moeten luisteren. Want als het goed is kunnen we heel goed zelf aanvoelen waar we behoefte aan hebben en waar we ons goed bij voelen. Dat het de ene keer wat minder gezond is dan de andere keer, dat moet kunnen, toch? Maar hoe begin je met intuïtief eten? Hier wat tips van Santé.

  1. Verbind met je lichaam: Neem de tijd om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam. Dit betekent dat je bewust moet zijn van je hongergevoelens, verzadigingssignalen en andere signalen zoals dorst, vermoeidheid en emotionele behoeften die je eetgedrag kunnen beïnvloeden.
  2. Laat externe regels en restricties los: Intuïtief eten gaat niet over het volgen van strikte diëten of voedingsregels. Probeer in plaats daarvan los te laten wat moet en vergeet richtlijnen over wat je ‘zou moeten’ eten en wanneer. Sta jezelf toe om te eten wat je lichaam verlangt, zonder schuldgevoelens.
  3. Eet met aandacht: Neem de tijd om te genieten van je maaltijden en snacks door met aandacht, mindful, te eten. Dit betekent dat je langzamer eet, je beter op smaken en texturen van het eten let, en je stopt met eten wanneer je je verzadigd voelt. Probeer afleidingen zoals televisie en telefoon tijdens het eten te vermijden. Concentreer je volledig op wat er op je bord ligt en op je lichaam.
  4. Wees lief voor jezelf: Intuïtief eten gaat ook over zelfcompassie, selfcare en zelfacceptatie. Wees aardig en geduldig met jezelf terwijl je deze nieuwe manier van eten leert. Het kan tijd kosten om oude gewoonten los te laten en een gezonde relatie met voeding op te bouwen.
  5. Focus op gezonde keuzes: Hoewel intuïtief eten betekent dat alle voedingsmiddelen in redelijke hoeveelheden oké zijn, betekent het niet dat je voortaan alleen nog junkfood eet omdat je lichaam daar behoefte aan heeft. Probeer in plaats daarvan te richten op gezonde keuzes.

Onthoud dat intuïtief eten een persoonlijk proces is en dat het tijd kan kosten om je eigen intuïtie te ontwikkelen en te vertrouwen. Neem de tijd en herken weer de signalen die je lichaam afgeeft als je genoeg hebt gegeten, maar ook als je lichaam om iets extra’s vraagt.

Eiwitten Eten Santenl

Dit zijn op dit moment andere populaire diëten

Hoewel intuïtief eten op het ogenblik heel populair is, zijn er nog veel meer diëten die nu heel gewild zijn. En dan hebben we het niet over Ozempic en al die andere manieren die nu ‘viral’ gaan op internet.

  1. Koolhydraatarm dieet: Diëten met een beperkte inname van koolhydraten zijn al een tijd populair. Zorgt onder andere voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel en verminderen van insulineresistentie. Populaire diëten zijn onder andere het keto-dieet en het Atkins-dieet.
  2. Plantaardig dieet: Een plantaardig dieet, dat de nadruk legt op het consumeren van voornamelijk plantaardig voedsel en het verminderen of helemaal achterwege laten van dierlijke producten, wint aan populariteit vanwege de gezondheidsvoordelen en de positieve impact op het milieu.
  3. Intuïtief eten
  4. Intermittent fasting (onderbroken vasten): Dit dieetpatroon omvat cycli van vasten en eten. Populaire methoden zijn bijvoorbeeld het 16/8-schema, waarbij je gedurende 16 uur vast en eet binnen een vastgesteld tijdsvenster van 8 uur, of het 5:2-dieet, waarbij je twee dagen per week vast en normaal eet tijdens de andere vijf dagen.
  5. Gezonde voedingskeuzes: Er is een groeiende interesse in het maken van gezonde voedingskeuzes, zoals het verminderen van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, het verhogen van de inname van groenten en fruit, en het kiezen van volkoren producten. Echt eten, vooral groen. Populair op dat gebied is Michael Pollan.
Vasten gezond of niet if

Lees ook: met dit dieet kun je met gemak 10 kilo afvallen

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan dit YouTube filmpje van een diëtist

Tip van de redactie

Ontdek de verrukkelijke wereld van koolhydraatarm eten met Lekker & makkelijk Koolhydraatarm. Dit boek bulkt van inspirerende recepten, van Hollandse stamppot tot Indiase curry, die niet alleen heerlijk zijn maar ook gezond. Een ware inspiratiebron, maak moeiteloos smaakvolle gerechten en geniet van elk eetmoment! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Bron: Centrum voor intuïtief eten en I’m a foodie

Intuitive eating and dietary intake (2022), Alexandra Jackson

Intuitive Eating, Health, and Body: Research, Prevention, and Treatment

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Anna-Karina van Denderen

Gerelateerde artikelen