Klaarkomen

Klaarkomen op jouw manier

Jolien Spoelstra krijgt een stel in haar praktijk, die zich afvragen of ze ook op een andere manier nog kunnen klaarkomen.

Op een herfstige vrijdagochtend zie ik Feline en Masha, twee jonge meiden uit Amsterdam. Een beetje luidruchtig en met een koffiebeker in hun hand lopen ze mijn praktijk binnen. Pas wanneer ze lekker zijn gesetteld op m’n bank, komen ze beiden een beetje tot rust. “Eigenlijk gebruik ik al vanaf het begin een vibrator en vind ik het heel moeilijk om op een andere manier klaar te komen”, begint Feline. “Kijk, ik gebruik ook heus weleens een speeltje en vind dat dus echt geen probleem, maar het is wel jammer als het alleen nog maar op die manier kan”, reageert Masha.

Klaarkomen op jouw manier

“Wat voor speeltje heb je dan?” vraag ik aan Feline. “Ik heb er een paar, maar mijn G-spot vibrator is mijn favo, die gebruik ik het meest”, vertelt ze. “Wat maakt het dat je dat speeltje het liefst gebruikt?” vraag ik door. “Uhm, nou ja, ik vind het gewoon heel lekker als mijn G-spot gestimuleerd wordt, dat geeft toch het allerbeste orgasme, of niet dan?” Feline trekt haar schouders iets omhoog en kijkt naar haar vriendin. Ze lijkt bevestiging te zoeken. “Ik heb daar eerlijk gezegd nog nooit echt iets bijzonders gevoeld”, zegt Masha weifelend. Waarna ze allebei hun blik naar mij wenden.

Lees ook: 6 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over masturberen

De G-spot bestaat niet

“Nou, weet je,” begin ik, “de G-spot bestaat helemaal niet.” Feline trekt verbaasd een van haar wenkbrauwen op, terwijl ze luistert. “Maar veel vrouwen vinden het fijn om daar vanbinnen gestimuleerd te worden omdat er dan op de achterkant van de clitoris gedrukt wordt. In de media wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een clitoraal en een G-spot-orgasme, maar in beide gevallen wordt dus de clitoris gestimuleerd.”

“Oh my god”, zegt Feline. “Dat wist ik écht niet… Maar waarom kan ik dan alleen op die manier klaarkomen?” wil ze weten. “Dat heeft waarschijnlijk met gewenning te maken”, leg ik uit. “Als je vaak op een bepaalde manier klaarkomt, word je daar steeds beter in en wordt dat zeg maar jouw manier. Het kan dan soms lastiger worden om op een andere manier klaar te komen. Maar wanneer je wat meer met andere manieren oefent, krijg je dat natuurlijk ook steeds beter in de vingers.”

Masha lacht zacht, waarop Feline haar een beetje verstoord aankijkt. “Niet dat dat moet hoor, op meerdere manieren klaarkomen”, vul ik nog aan. “Want als het voor jou zo goed is, hoef je niks te veranderen.” “Dat snap ik”, zegt Feline. Ze kijkt Masha aan. “Maar voor de seks met jou is dat misschien wel leuker?”

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé schrijft ze over alle bijzondere ontmoetingen die ze dagelijks heeft in haar praktijk: ontmoetingen op het snijvlak van relatie en seks.

Tip van de redactie:

Ontdek de bevrijdende kracht van loslaten van schaamte in Schaamteloze Seks door Nynke Nijman. Dit boek verkent hoe schaamte onze seksualiteit belemmert en biedt inzichten en praktijkvoorbeelden om je seksuele verlangens vrijelijk te omarmen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD GETTY IMAGES

Nynke Nijman