G Spot

Bestaat die o zo geweldige G-spot nou wel of niet?

Seksuologe Jolien Spoelstra vertelt in haar column of die o zo geweldige G-spot nou echt bestaat of toch een mythe is, nadat ze een gesprek voert met een vrouw in haar praktijk.

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé maakt ze korte metten met alle misvattingen en achterhaalde ideeën over seks, die een bevredigend seksleven in de weg kunnen staan.

Regelmatig raad ik vrouwen aan om op zoek te gaan naar datgene wat hen seksueel prikkelt: zowel geestelijk, als lichamelijk. Ik vraag hen dan bijvoorbeeld om te onderzoeken welke porna, erotische verhalen of seksuele fantasieën ze opwindend vinden. Maar ik geef ze ook tips om erachter te komen welke aanrakingen voor hen prettig voelen. Zo ook vandaag in mijn gesprek met Alma. “Vrouwen die weten wat ze opwindend vinden en hun eigen lichaam goed kennen, hebben doorgaans betere seks en komen vaker klaar”, leg ik haar uit. Ik raad haar een paar websites aan en ze verlaat vol goede moed mijn spreekkamer.

Een G-spot vibrator

Een aantal weken later zie ik Alma weer. Wanneer ik vraag hoe het is gegaan met haar ontdekkingstocht, begint ze enthousiast te vertellen over een website vol erotische verhalen en hoe opwindend ze dat vindt. Maar wanneer ik vraag of ze inmiddels ook beter weet hoe ze graag aangeraakt wil worden, lijkt haar stemming wat te veranderen. “Nou, ik had het er met een vriendin over en die raadde me aan om een vibrator te proberen”, vertelt ze. “Dus toen heb ik een zogenaamde G-spot vibrator gekocht.” Ze maakt met haar vingers haakjes in de lucht, rolt met haar ogen en schudt afkeurend haar hoofd. “Het lijkt of je het niks vindt”, peil ik. “Inderdaad!”, beaamt Alma. “Ik voel me echt bekocht. Later heb ik op het internet namelijk wat onderzoek gedaan en zoiets als een G-spot blijkt helemaal niet te bestaan!”

Lees ook: Seksuologe Jolien: ‘Seks niet alleen voor jonge mensen’

Een mythe

Ondanks wat we vaak in tijdschriften te lezen krijgen, klopt het wat Alma zegt. De G-spot is een mythe, ze bestaat niet.
Er is geen gebiedje binnen in de vagina waar meer gevoelszenuwen zitten dan ergens anders of waardoor je een heel speciaal orgasme kunt krijgen. En tóch kan het soms erg lekker voelen om de plek waar de zogenaamde G-spot zich zou bevinden te stimuleren. Want wanneer je opgewonden bent en de clitoris opgezwollen is, kun je de clitoris niet alleen van buitenaf, maar soms ook van binnenuit stimuleren.

“Die o zo geweldige G-spot waar iedereen het over heeft, is in feite niets anders dan de achterkant van de clitoris, die je van binnenuit prikkelt”, leg ik Alma uit. Ze luistert geïnteresseerd. “O, nou snap ik het. Want eigenlijk voelde dat met die vibrator namelijk best lekker. Maar toen ik dat op internet had gelezen, dacht ik dat ik het me maar had ingebeeld.”
Alma klinkt opgelucht en lacht. “Dan heb ik dat dure ding in elk geval niet voor niets gekocht!”

Tip van de redactie

De populaire klassieke Satisfyer Pro 2 garandeert explosieve sensaties met zijn innovatieve drukgolf stimulatie. De 11 programma’s en het high-tech apparaat bieden je contactloos genot, welke je altijd en overal kan ervaren dankzij de oplaadbare batterij. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD GETTY IMAGES