Shutterstock 1192766296

Je lichaam en geest moeten bijkomen van alle coronazorgen

We naderen een half jaar leven met het coronavirus. Misschien ben je zelf niet besmet geraakt en is ook je familie nog gezond. Toch kan de impact van het grote nieuws groot zijn geweest. Op zowel je lichaam als je geest.

We zijn overspoeld met cijfers, statistieken, persconferenties en maatregelen. En daarbovenop probeerde je zelf steeds gezond te blijven en je omgeving gezond te houden. Zo’n nieuw virus en alles dat ermee gepaard gaat is niet niets. Het is dan ook volkomen normaal dat je behoorlijk moe bent geraakt.

Lees ook: ‘Dit cijfer geven Nederlanders hun leven

Emo

Misschien heb je bij jezelf gemerkt dat je sneller emotioneel bent geraakt de afgelopen maanden. Of je voelde de stress veel prominenter aanwezig. Je kunt een kort lontje hebben ontwikkeld, of je vooral héél moe hebben gevoeld. Allemaal goed te verklaren, zegt stressexpert Carolien Hamming. Door ál dat nieuws over corona en je verwerking daarvan ben je – onbewust – alerter geworden. Je bent je meer zorgen gaan maken. Je vraagt je af hoe het gaat met familieleden en vrienden. Mentale zorgen die ook je lichaam in een hogere stand laten werken. Logisch, maar wel vermoeiend.

Stress als functie

In principe is stress niet direct verkeerd. Het geeft je tijdelijk meer focus, het maakt je actiever. Die energie gebruik je vervolgens om een prestatie te kunnen leveren. In dit geval al het coronanieuws bevatten en verwerken, plus omgaan met de maatregelen. Alleen stress gedurende een langere tijd put je uit. En omdat corona nu al maanden in ons leven is, is het niet gek dat we ons moe voelen. Onze geest is de afgelopen weken wellicht wat ‘afgekoeld’, maar ons lichaam moet nog bijkomen. Want herstellen is niet louter een mentaal proces. Ook je lijf moet terug naar de basiswaarden.

Overactief

Hamming licht toe dat als je structureel te weinig of te kort aandacht geeft aan herstel, je lichaam gaat wennen aan overactiviteit. Je hartslag blijft wat aan de hoge kant, je spieren zijn gespannen en je ademhaling is minder kalm. Dat maakt je steeds vermoeider, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot een burn-out-gevoel.

Meer slapen

Hamming geeft verrassend genoeg als tip voor herstel van lichaam en geest: meer slapen. Op tijd naar bed, geen wekker zetten als het even kan en niet steeds op je telefoon kijken. Verder kun je kiezen voor ‘matige inspanning’, zoals iedere dag een wandeling maken. Intensief sporten – nu bijvoorbeeld de sportscholen weer open zijn – vindt ze geen goed idee. Want bij intensief sporten hoort ook intensief herstellen. “En dat is niet handig als je al een herstelachterstand hebt.”

Bron: Nu.nl

Gerelateerde artikelen