blauwe muffins

Doe de blauwe poep-challenge (en ontdek hoe gezond jouw darmen zijn)

De kleur van je poep is niet echt onderwerp voor een tafelgesprek. Ook niet iets wat je op social media deelt. Maar nu wel. #bluepoopchallenge is al een tijdje trending op Twitter en Instagram. Blauwe poep laat namelijk zien hoe gezond jouw darmen zijn! Doe je mee met de challenge?

De blauwe poep-challenge (#bluepoochallenge) werd bedacht door het Amerikaanse onderzoeksbureau Zoe. Op grote schaal doen zij onderzoek naar het microbioom van de darmen. Het microbioom bestaat uit microben. Dat zijn kleine ‘beestjes’ die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën, maar ook uit schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen vormen ze het microbioom. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel, met name in de dikke darm. En het bepaalt voor een groot deel hoe we voedsel verteren en ook hoe ons immuunsysteem werkt. 

#bluepoochallenge

De blauwe poep-challenge werd door Zoe bedacht als een aardigheidje voor mensen om zelf te ontdekken hoe veel tijd het kost om eten door je spijsverteringskanaal te laten gaan. 

Blauwe muffins

Voor het experiment van de blauwe poep-challenge bak je je eigen muffins. Daar doe je wat blauwe kleurstof op gel-basis doorheen. Dus niet op waterbasis. Je eet twee blauwe muffins als ontbijt en noteert op welke dag en hoe laat je ze eet. Vervolgens hou je bij hoe lang het duurt voor je blauw-groene poep ziet verschijnen. Je schrijft weer de dag en het tijdstip op.

Microbioom

Het verschil tussen het laatste en eerste tijdstip is de tijd die de muffins nodig hadden om door je spijsverteringskanaal te gaan. Als je wilt kun je die gegevens invoeren op de engelstalige site van Zoe. Je krijgt dan je resultaten per mail en je wordt gekoppeld aan iemand die precies dezelfde tijd had. Bij het invullen geef je ook op wat je doorgaans eet. Ook die gegevens worden meegenomen in het zoeken van een ‘poo buddy’, degene die waarschijnlijk een zelfde soort microbioom heeft als jij.

Gemiddelde tijd

Geen zin om je gegevens in te voeren? De gemiddelde tijd van alle deelnemers is achtentwintig uur en tweeënveertig seconden.

Pannenkoeken

Als je niet van muffins houdt, kun je de kleurstof ook door pannenkoeken doen, of zelfs door een gebakken ei. Zo lang het voedsel maar vast is en niet vloeibaar.

Perfecte Pannenkoeken

Je gezondheid

Volgens de onderzoekers van Zoe zegt de tijd die nodig is meer over de gezondheid van je darmen dan hoe vaak je naar de wc gaat of de vorm van je poep.

Lees ook: de 5 geheimen van slanke mensen

Doe de test

  1. Eet twee blauwe muffins (of pannenkoeken) als ontbijt en schrijf het tijdstip op waarop je ze hebt gegeten. 
  2. Controleer je poep en wacht tot je een blauw-groene kleur ziet. Schrijf het tijdstip op.
  3. Je kunt je gegevens invoeren (in het Engels) op de website van Zoe (https://bluepoop.joinzoe.com) om te controleren of je voedsel snel, gemiddeld of langzaam door je spijsverteringskanaal is gegaan.
  4. Je kunt je tijd delen via de hashtag #bluepoopchallenge.
blauwe kleurstof
Blauwe kleurstof op gel-basis
Klik hier

Tekst Manon Sikkel

Beeld Getty Images

Bron Joinzoe.com


Tip: Eetgeluk

eetgeluk
koop dit boek

Het Kind Dat Er Niet Kwam 11

Bewaar op Pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Santé ook op Pinterest

Lees ook

Met deze 6 producten hou jij je darmen op gang

31 gezonde producten die je altijd in huis moet hebben

Appels gezonder dan gedacht

TEKST MANON DAELMANS

BEEDL GETTYIMAGES