tanden poetsen gezond gebit sante magazine tips

Dít moet je niet vergeten als je je tanden poetst

Zelfs als je twee keer per dag je tanden poetst, regelmatig flost en twee keer per jaar naar de tandarts gaat, kan het zijn dat je één cruciale stap in je tandpoetsroutine vergeet: het poetsen van je tong. Denk je dat dit niet nodig is? Dan heb je het mis. Bacterieën en zuren kunnen namelijk zich opbouwen in alle groeven van je tong en dat is nu niet bepaald fris…

Hoe maak je je tong schoon?

Er zijn twee manieren: je kunt óf een gewone tandenborstel gebruiken óf een tongschraper (zo’n gereedschapje of plastic ‘borsteltje’ waarmee je de bovenste laag van bacteriën en voedsel van je tong kan afschrapen). Als je een tandenborstel gebruikt, beweeg deze dan rustig van voor naar achter over je tong. Gebruik je een tongschraper? Maak dan een beweging van achter naar de voorkant van je tong. Pas wel op dat je niet te veel druk zet om te voorkomen dat je in je tong snijdt. Twijfel je tussen de twee opties? Het is niet dat de één beter werkt dan de ander, dus kies wat voor jou fijner is!

4 voordelen van het poetsen van je tong

1. Je adem gaat beter ruiken

Wanneer er bacteriën op je tong ophopen, kunnen deze ervoor zorgen dat je adem gaat stinken. Dat is helemaal niet ongebruikelijk, want bijna de helft van volwassenen heeft last van een slechte adem. Dat komt niet altijd door issues met hun gebit, maar in 90% van de gevallen heeft het wel te maken met hun mond of tong. Door je tong regelmatig te poetsen zorg je ervoor dat er minder bacteriën op je tong zitten en gaat je adem er beter van ruiken.

2. Je loopt minder risico op gaatjes en tandvleesontstekingen

Dezelfde bacteriën op je tong die je een slechte adem kunnen geven kunnen zich ook ophopen op je tanden en je tandvlees. En dat kan vervolgens zorgen voor gaatjes en tandvleesontstekingen. Je tong poetsen helpt om deze bacteriën uit je mond te halen en zo je tanden en tandvlees te redden. Want wie wil er nu naar de tandarts voor het opvullen van een gaatje?

3. Het voorkomt een zwarte harige tong

Een zwarte harige tong is net zo apart als het klinkt. Je kan een zwarte, harige tong krijgen als dode huidcellen zich gaan ophopen op je tong. Hierdoor gaan er bultjes op je tong groeien, waardoor het lijkt alsof er haar op je tong groeit. Gelukkig is de aandoening maar tijdelijk en kan het geen kwaad. Je kan ervan afkomen door regelmatig je tong te poetsen en je gebit gezond te houden.

4. Je proeft er beter door

Wist je dat de bacteriën die zich ophopen op je tong ook je smaakpapillen kunnen aantasten? Door je tong dus goed te poetsen zorg je dat je smaak optimaal blijft en je niks hoeft te missen van die lekkere maaltijden (of late night snacks).  

Tekst Santé magazine, beeld GettyImages Bron: Livestrong.com

Tip van de redactie

Oralbtandenborstel
Bestel hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen