pijn bij het vrijen

‘Ik heb pijn bij het vrijen, maar zeg er niets over’

Psycholoog en seksuoloog Jolien Spoelstra geeft antwoord op al jouw vragen over je relatie en je seksleven. Deze week beantwoordt ze de vraag van Myrthe. Zij heeft pijn bij het vrijen maar durft dat niet te zeggen tegen haar partner.

Beste Myrthe,

Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 10 volwassen vrouwen wel eens pijn heeft bij het vrijen. Bovendien denken veel vrouwen dat het normaal is om af en toe pijn te hebben en vinden ze het moeilijk om erover te praten met hun partner. Hierdoor geven ze niks aan en wordt de pijn in stand gehouden. Dat laatste zit zo:

Om fijne seks te hebben zijn twee dingen noodzakelijk: ontspanning en opwinding. Wanneer je ontspannen bent, is je bekkenbodem meestal ook relaxed. En een relaxte bekkenbodem is nodig om penetratie fijn te laten verlopen. Bij een gespannen bekkenbodem wordt de ingang van je vagina namelijk dichtgedrukt, waardoor penetratie moeizaam gaat of zelfs helemaal niet meer lukt. Met een gespannen bekkenbodem is er een grote kans dat vrijen pijn doet. Wanneer je opgewonden bent, word je vochtig en zwelt je vulva op. Het vocht heeft dezelfde werking als glijmiddel, waardoor penetratie soepel gaat. En door de zwelling ontstaat letterlijk een stootkussen, om pijn bij het stoten te voorkomen. Als je onvoldoende opgewonden bent, is er dus een grotere kans op pijn tijdens de seks.

Lees ook:Seksuoloog Jolien: laat de remmen los

Als het echt pijn doet

Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je stress hebt door het werk, moe bent van gebroken nachten of dat je relatie niet lekker loopt… maar je tóch besluit met je partner het bed in te duiken. Dan voelt het een keer minder fijn, no big deal! Het wordt echter een probleem wanneer je dit niet aangeeft en de ‘tanden op elkaar en volhouden’ tactiek toepast. Want als seks echt pijn gaat doen, zal je lijf zich dat een volgende keer herinneren. En de herinnering aan pijn zorgt bij de meeste mensen voor spanning en is niet opwindend. Hierdoor is de kans groot dat de volgende vrijpartij opnieuw pijnlijk wordt. En de volgende weer en daarna weer, etc.

Pijn aangeven

Heel belangrijk dus dat je het aangeeft wanneer seks pijn doet en dat je niet doorgaat met wat je aan het doen bent, maar stopt! Dat wil echter niet zeggen dat de hele vrijpartij voorbij hoeft te zijn. Er zijn zo veel andere sexy dingen die je kan doen. Bespreek met elkaar wat je beiden fijn vindt, wees creatief en ontdek elkaar eens op andere manieren. En dan, wanneer je ontspannen en opgewonden bent, probeer je het rustig aan nog eens opnieuw.

Zoek hulp

Soms zitten vrouwen echter zo vast in neerwaartse spiraal die ik hierboven heb beschreven, dat het niet meer lukt om er zelf uit te komen. Mocht dat bij jou het geval zijn, weet dan dat dit probleem met de hulp van een seksuoloog of bekkenfysiotherapeut op te lossen is. Seks hoort geen pijn te doen, dus geef het aan!

Meer informatie vind je op moveformotion.nl.

Stel je vraag aan Jolien

Heb je een vraag over je relatie of over je seksleven? Stel 'm aan psycholoog en seksuoloog Jolien. Ze helpt je graag en het mag anoniem of onder een pseudoniem!

Gerelateerde artikelen