nieuw dekbed

Dit is waarom het tijd wordt om je dekbed te vervangen

Is het voor jou tijd om binnenkort een nieuw dekbed te kopen? Ben jij een koukleum of heb je het ’s nachts altijd warm. Met deze tips koop jij het dekbed, dat het beste bij jou past!

Het is tijd om je dekbed te vervangen als je het niet meer zo warm hebt onder je dekbed als vroeger. Maar ook als je dekbed niet meer zo luchtig en fluffy is. Ook als je je dekbed al vele jaren hebt en het geel en vlekkerig is, is het tijd om een keer naar ene nieuw dekbed te kijken. Dons was vroeger veel gebruikt, maar bedenk dat dons van dieren komt die daarvoor vaak onder niet al te leuke omstandigheden worden geplukt. Kijk dus bij het aanschaffen van een nieuw dekbed ook naar diervriendelijke alternatieven. Bijvoorbeeld wol of kunstvezels.

1. Transpireer je ’s nachts veel?

Iedereen zweet ’s nachts, maar als je er veel last van hebt, is het verstandig om een dekbed te kiezen dat goed ventileert. Kies voor natuurlijke materialen zoals wol en dons.

Lees ook: ‘Met deze natuurlijks slaapmiddeltjes val je beter in slaap’

2. In welk seizoen wil je het dekbed gebruiken?

Er zijn vijf verschillende soorten dekbedden: van klasse 1 tot en met klasse 4 en een 4-seizoenendekbed. Een klasse 4-dekbed is dun en geschikt voor de zomer. Een dekbed krijgt klasse 1 toegekend als het veel isolatie bevat en daardoor geschikt is voor de winter. Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee delen die je aan elkaar kun klikken. Zo kun je kiezen voor een dik, dun of extra dik dekbed.

3. Wil je het dekbed zelf kunnen wassen?

Sommige dekbedden kunnen alleen gereinigd worden bij een stomerij. Als je je dekbed zelf wilt wassen, is een synthetisch dekbed makkelijk. Er zijn ook steeds meer donzen dekbedden die in de wasmachine kunnen. Bekijk het label voor de wasinstructies. Vraag je af of een dekbed in je wasmachine past, anders kun je dit criterium net zo goed laten varen.

4. Heb je een huisstofmijtallergie?

Als je huisstofmijtallergie hebt, kun je kiezen voor een synthethisch dekbed. Dat is een praktische keuze, omdat je het dekbed op een hoge temperatuur kunt wassen en dat doodt huisstofmijt. Er bestaan ook allergievrije hoezen die je om je dekbed heen kunt doen.

5. Welk formaat dekbed wil je?

Kies altijd voor een dekbed dat groter is dan je bed. Zeker wanneer je met zijn tweeën slaapt, is dat een must: zo blijf je allebei bedekt en voorkom je een gevecht om de deken. Je kunt ook kiezen voor twee eenpersoonsdekbedden op een tweepersoonsbed.

De voordelen van verschillende materialen

Dons

Voordeel: Dons is lekker warm, licht, het ventileert goed.
Nadeel: Donzen dekbedden zijn vrij prijzig.

Synthetisch

Voordeel: Een goede keuze als je allergisch bent voor huisstofmijt. Je kunt een synthetisch dekbed namelijk zelf wassen op een hoge temperatuur. Daarnaast zijn synthetische dekbedden over het algemeen voordelig geprijst.
Nadeel: Synthetische stoffen ventileren niet goed. Zweet je ’s nachts veel of heb je het snel warm? Dan zal een synthetisch dekbed je waarschijnlijk niet zo goed bevallen.

Wol

Voordeel: Wol reguleert vocht en is vuilafstotend. Een goede keuze als je ’s nachts veel transpireert.
Nadeel: Wol is een zwaar materiaal.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Dekbedcinderella
Bestel hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen