Placeholder

Zo is je huis in no time huisstofmijt vrij!

Een van de meest voorkomende allergieën is huisstofmijt. De meeste mensen hebben er in het najaar meer last van dan in de rest van het jaar. Een allergie voor huisstofmijt is ontzettend vervelend. Met deze tips maak jij je huis huisstofmijt vrij!

Huisstofmijt

Huisstofmijt is een heel klein en spinachtig organismen. Deze organismen voeden zichzelf door huidschilfers van mensen en dieren. De ideale omgeving voor de mijt is een ruimte met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius met een vochtgehalte van 80%. De mijt vestigt zichzelf het liefste op textiel. Zo vind je hem op je hoofdkussen, in je beddengoed, in je matras en op het tapijt.

Lees ook:5 schoonmaak hacks voor je magnetron

De woonkamer

  • Huisstofmijt zit graag in textiel dus ook in vloerbedekking en tapijten. Vermijd deze warme ondergrond onder je voeten en vervang het tapijt of de vloerbedekking voor een gladde ondergrond.
  • Verf je muren in plaats van te behangen. Veel mijten vinden het ook interessant om zich te vestigen in behang. Heb je toch een leuk printje gevonden voor achter de bank waar je niet van wilt afwijken? Kies dan voor een vinyl behang.
  • Schaf meubilair aan met een glad oppervlak. Dit oppervlak is ook veel beter schoon te maken dan meubilair met een textiel bekleding. Als je het schoonmaakt, kies dan voor een vochtige doek in plaats van de plumeau.

De slaapkamer

  • Zorg voor veel frisse lucht in je slaapkamer. De slaapkamer mag niet warmer zijn dan 18 graden Celsius en het vochtgehalte moet onder de 60% zijn. Heb je een luchtbevochtiger in je kamer staan? Haal deze meteen eruit!
  • Ga voor een nieuw matras en schaf een matras aan dat is gemaakt van synthetische materialen. Je kan je bed nog meer huisstofmijtvrij maken door te kiezen voor een antiallergische hoes en een molton die gewassen kan worden op 60 graden.
  • Was je beddengoed en hoofdkussen minimaal vier keer per jaar op 40 graden. Lees wel eerst op de label of jouw beddengoed hier geschikt voor is. Hang anders je beddengoed in de tuin of uit het raam om het te laten luchten.
  • Was je bedlinnen elke week minstens op 60 graden.
  • Zet je wasmand in een andere kamer.
  • Zorg voor een afgesloten kledingkast.

Bron: hln.be

Gerelateerde artikelen