eiwitten

Dít gebeurt er als je te weinig eiwitten binnen krijgt

Heb je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen dan kan dat een behoorlijke invloed hebben op het functioneren van je lichaam. Dit kan er gebeuren als je te weinig eiwitten binnen krijgt.

Veel zin in zoet

Als je constant behoefte hebt aan zoetigheid, schreeuwt je lichaam om eiwitten. Die zorgen namelijk voor ­insuline in je bloed, waardoor je bloed­suikerspiegel stabiel blijft. Niet voor niets zijn diëten met alleen maar sla of groenten niet vol te houden: zonder eiwitten heb je te weinig brandstof om door te gaan tot de volgende maaltijd.

Lees ook:Heb ik extra eiwitten nodig na mijn training?

Je voelt je suf

We zijn ons er meestal niet van bewust, maar je voelt je pas fysiek en mentaal goed als je bloedsuikerspiegel in balans is. Een gebrek aan eiwitten ontregelt de suikerspiegel (zie signaal 1), waardoor je moe wordt en je slecht kunt concentreren.

Gebroken nagels, dun haar

Eiwitten zijn de bouwstenen van je cellen, ook die van je nagels en haarzakjes. Brokkelen je nagels snel af of heb je last van haaruitval, dan kan dat een teken zijn dat je te weinig eiwitten eet.

Wondjes helen minder snel

Eiwitten ­zorgen voor celopbouw. Met een tekort aan eiwitten loop je het risico dat je cel­opbouw vertraagt of zelfs afneemt en dat wondjes daardoor minder snel genezen.

Je bent regelmatig ziek

Je immuun­systeem is sterk verbonden met de ­aanwezigheid van eiwitten in je lichaam. Als je te weinig eiwitten eet, is de kans groot dat er te weinig antilichamen worden gevormd. Eiwitten zijn namelijk de basis van deze structuren. Hierdoor krijgen ­ziekteverwekkers zoals bacteriën en ­virussen meer kans.

Bron: Santé archief, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen