100 Jarige 1000x1440

Déze 9 dingen doen 100-jarigen voor hun gezondheid

Honderd jaar oud worden is weinig mensen gegeven. Toch zijn er plekken op de wereld waar veel honderdplussers wonen: de Blue Zones. Het geheim van die gelukkige, gezonde ouderen? Leefstijl! Op naar de honderd, jij ook?

Als je oud wilt worden, kun je maar beter naar een eiland verhuizen. Het Griekse Ikaria, het Italiaanse Sardinië, de Japanse eilandengroep Okinawa, het schiereiland Nicoya in Costa Rica en het Zweedse Öland… Allemaal behoren ze tot de Blue Zones, oftewel het handjevol mysterieuze plekken op de wereld waar mensen meetbaar langer leven en minder chronische ziektes hebben dan gemiddeld. Toch is het niet
de frisse zeewind die het ’m doet, want ook de stad Loma Linda in Californië en de Zweedse regio Zuid-Småland staan op het lijstje.

Wetenschappers peinzen zich suf over de vraag waarom juist die plekken zo’n hoog percentage honderdplussers hebben. Het lijkt erop dat het antwoord ligt in de leefstijl. Mensen in de Blue Zones eten veelal plantaardig, vers en onbewerkt voedsel en zijn tot op hoge leeftijd actief.
Daarnaast hebben ze een hecht sociaal netwerk, weinig stress en een doel dat hun leven zin geeft. En daarvoor hoef je écht niet op een eiland te wonen…

Dit zijn de negen geheimen van de Blue Zones:

 1. Natuurlijke beweging
  Dus niet jezelf afbeulen in de sportschool, maar bewegen op een natuurlijke manier in een stimulerende omgeving. Denk aan wandelen, fietsen of tuinieren.

 2. Zingeving
  Het hebben van een doel om ’s ochtends je bed voor uit te komen kan de levensverwachting tot wel zeven jaar verhogen. Overigens gingen de meeste onderzochte honderdplussers niet op een vaste leeftijd met pensioen, maar bleven ze zo lang mogelijk actief in de samenleving.

 3. Ontspanning
  Zoek dagelijks tijd voor ontspanning, liefst in de vorm van een vaste routine. Dit kan bijvoorbeeld mediteren zijn, maar ook elke avond lezen.

Opvallend weetje
Er zijn zo’n 2200 100-plussers in Nederland. 85 procent daarvan is vrouw.

 1. De 80/20-regel
  Verlaag je calorie-inname met twintig procent. Mensen in de Blue Zones doen dat door ’s avonds alleen een lichte maaltijd te eten en daarna niet meer te snacken, en door te stoppen met eten voor ze helemaal vol zitten.

 2. Plantaardig voedsel
  Vooral bonen en (zelfverbouwde) groenten behoren tot het dieet van honderdjarigen en daarnaast fruit, granen, olijfolie, sojaproducten en een beetje vis. Vlees wordt minimaal of helemaal niet gegeten, net als suiker en zuivel.
 1. Wijn
  Het advies van de Gezondheidsraad is om weinig tot niet te drinken, maar in de Blue Zones overleven de regelmatige drinkers de geheelonthouders. Met uitzondering van de zevendedagsadventisten in Loma Linda, die niet drinken. Als je drinkt, doe het dan met mate en liefst tijdens het eten of een sociale activiteit.

 2. Groepsgevoel
  De onderzochte honderdjarigen voelen zich vrijwel allemaal onderdeel van een groep. Dat kan een geloof zijn, maar ook een club of vereniging. Het regelmatig samenkomen met gelijkgestemden verhoogt de levensverwachting.
 1. Geliefden
  Mensen in de Blue Zones zetten hun familie en vrienden op de eerste plaats. Ze zijn trouw aan hun partner, investeren tijd in
  hun kinderen en hebben oog voor hun buren.

 2. Stimulerende omgeving
  Uit onderzoek blijkt dat ongezonde gewoontes als roken, overgewicht en eenzaamheid ‘besmettelijk’ zijn. Mensen in de Blue Zones
  hebben meestal een omgeving die ook gezond leeft, waardoor ze elkaar kunnen stimuleren.

Tekst: Marion van Es / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader