Untitled Design 53

Waarom wandelen zo gezond is

Wandelen en buiten zijn is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wij zijn van nature buitenmensen en onze geest werkt beter in de natuur, zo blijkt. Hier lees je hoe dat precies zit.

Onze hersenen kijken naar de wereld alsof we een jager-verzamelaar zijn. Harde en onverwachte geluiden zetten onze hersenen direct op scherp. Dat zeggen Amerikaanse wetenschapper Kelly Lambert. Dat mensen uren per dag stil zitten kan volgens haar niet goed zijn. ‘Ons brein wil iets te bewegen hebben,’ zegt ze. Grote delen van het brein hebben namelijk te maken met bewegen.

TuinTuin

Dat de natuur de beste plek is voor ons, blijkt uit het volgende experiment. Proefpersonen zagen daarin eerst een schokkend filmpje, waardoor hun bloeddruk, hartslag en spierspanning toenamen. Daarna kregen ze een filmpje van tien minuten te zien met beelden van of een drukke stad, of van een bos. Bij mensen die naar het bosplaatje hadden gekeken, daalde het stressniveau naar nul. Maar proefpersonen die naar het plaatje van de stad hadden gekeken, voelden zich nog even gestresst. Kijken naar wat groen kan stress al binnen tien minuten verminderen.

De mooiste boeken over het buitenleven

De levende berg

De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, ruige bergketen in de Schotse Hooglanden. Bestel ‘m hier.

Het zoutpad

Misschien wel het mooiste boek over wandelen van de laatste jaren. Waargebeurd verhaal over een stel dat alles kwijtraakt en besluit om langs de Engelse zuidkust te gaan lopen met niet meer dan een tent. Bestseller. Bestel ‘m hier.

Into the wild

De klassieker onder de buitenboeken. Ook hierin blijkt dat ons brein buiten wil zijn Ook verfilmd. Bestel ‘m hier.

Beeld: Gettyimages

Tip van de redactie

Apple Watch 1
Shop