Daglichtlamp Winterdip

Waarom een daglichtlamp helpt tegen een winterdip

De winter brengt knusheid, maar voor sommigen ook de last van de winterdepressie. Een veelbesproken onderwerp is het gebruik van daglichtlampen om deze donkere dagen draaglijker te maken. Maar hoe werken deze lampen eigenlijk en zijn ze effectief?

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie, ook wel bekend als seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), is een vorm van depressie die zich voordoet tijdens de herfst- en wintermaanden. Mensen met SAD ervaren symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verstoord slaappatroon. Deze symptomen worden vaak toegeschreven aan een gebrek aan natuurlijk daglicht.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd, bootst natuurlijk daglicht na. Het apparaat straalt helder wit licht uit, vergelijkbaar met zonlicht op een zonnige dag. Deze verlichting heeft invloed op onze biologische klok en stimuleert de aanmaak van serotonine, het ‘gelukshormoon’.

Onderzoek en effectiviteit

Studies tonen aan dat dagelijkse blootstelling aan een daglichtlamp gedurende 30 minuten tot 1 uur de symptomen van een depressie kan verminderen. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat de resultaten variëren van persoon tot persoon. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op lichttherapie.

Belangrijke overwegingen

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van daglichtlampen. Overmatige blootstelling aan fel licht kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn en prikkelbaarheid. Bouw het gebruik van daglichtlamp daarom langzaam op. Zo kun je rustig ontdekken hoe jij hierop reageert.

Ten slotte heb een heleboel verschillende daglichtlampen, in verschillende prijsklassen. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij bol.com of amazon.nl. Onderstaande daglichtlamp scoort heel hoog op bol met 209 positieve reviews.

Daglichtlamp

Daglichtlamp

BrellaVio Happy Light

Lees ook: 9 manieren om jezelf uit een winterdip te halen

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker