Shutterstock 1510632941

Dagje strand? Dit moet je weten over kwallenbeten

Je verheugt je op een heerlijke dag aan zee, maar iieeh! Je spot kwallen. Hoeveel kwaad kunnen ze eigenlijk en is het waar dat over een kwallenbeet heen plassen helpt bij de pijn?

Iedereen die met enige regelmaat op een Nederlands strand komt, heeft ook weleens een kwal gespot. Of twee, of tien. Bij een aflandige wind komen ze met regelmaat langs de kustlijn voor en ai, wat kan het toch vervelend zijn zo’n beet van de glibberige zeedieren op te lopen!

Lees ook: ‘7 verrassende factoren die eczeem kunnen verergeren

Beet = steek

Om meteen maar even een misvatting de wereld uit te helpen. We spreken bijna allemaal van een kwallenbeet, maar in feite is het een steek. Een kwal bijt niet, maar steekt wel. In hun tentakels hebben ze gifkliertjes. Zo’n kliertje schiet bij aanraking met jouw huid een piepklein pijltje vol gif af. Klinkt enger dan het is. Meestal veroorzaakt het hooguit roodheid, jeuk en wat pijn, maar is het niet gevaarlijk. Hopelijk lukt het ons voortaan kwallensteken te zeggen, in plaats van kwallenbeten.

Plasje erover

Het is een herinnering die bij sommigen van ons in het geheugen gegrift staat: na een kwallensteek de tip krijgen om over de steek heen te (laten) plassen. Een beetje vies is het wel. Maar helpt het ook echt? Volgens dermatoloog Patrick Kemperman niet. Hij noemt het onzin, een fabeltje. Het zuur in de urine zou je pijn zelfs nog wat kunnen versterken. Dus laat lekker zitten, dat plasje.

Een voorbereid mens

Telt voor twee. Kijk op kwallenradar.nl voor de actuele situatie van het strand waar jij graag naartoe wilt. Neem je slippers, sandalen of waterschoenen mee. Ook voor een korte wandeling op het strand een goed idee. En ga ook niet lopen porren in kwallen die al aangespoeld zijn en levenloos lijken. Ze kunnen alsnog prikken.

Toch een steek?

Je kunt er het best niet over wrijven, ook niet bij jeuk. Hierdoor verspreid je het gif namelijk alleen maar verder. Wat wel verstandig is, is spoelen met flink warm water. Een temperatuur van 45 graden, gedurende 20 minuten helpt prima. Of iets minder heet, als jouw huid dat beter kan verdragen. De gifkliertjes worden door het warme spoelen op non-actief gebracht. Na één dag is bij de meeste mensen de intensiteit van de jeuk en pijn fiks afgenomen. Verergeren jouw klachten juist, dan kun je even bellen met de huisarts voor advies.

Bron: nu.nl

Gerelateerde artikelen