eczeem-droge-huid-tips

7 verrassende factoren die eczeem kunnen verergeren

Heb jij regelmatig last van eczeem? Dan wil je dit artikel zeker lezen! Wist je namelijk dat er een aantal factoren zijn die ervoor kunnen worden dat je eczeem erger wordt? Wij vertellen je er alles over én leggen je uit wat je ertegen kunt doen!

Lees ook: ‘8 tips tegen eczeem

1. Extreem hoge of lage temperaturen

Warmte is niet per se een trigger, maar het kan wel een behoorlijk effect op je huid hebben. Als het dorre droogte is kan het leiden tot uitdroging. Ook kan het zweet wat je lichaam uitscheidt in deze warmte een irritatiefactor worden die de microflora van je huid beïnvloedt en zo eczeem aanwakkert. Hetzelfde geldt voor hele lage temperaturen: door extreme kou wordt de luchtvochtigheid lager, waardoor je huid droger wordt en je sneller eczeem krijgt. Probeer daarom gebieden en behandelingen die je lichaam voor langere periode blootstellen aan warmte of kou (zoals een sauna, bijvoorbeeld) te vermijden en plan je workouts op een koel moment op de dag.

2. Airco

Aangezien warmte een trigger kan zijn, is het fijn om de verkoeling op te zoeken. Maar voor je airco gaan staan zal ook geen wonderen doen voor je huid. Airco kan namelijk niet alleen een droge omgeving creëren, waardoor je huid water verliest, maar ook kunnen er meer stofdeeltjes in de lucht hangen als je de filter van je airco niet vaak genoeg vervangt. Niet bepaald de beste keuze voor een eczeemvrije huid dus…

3. Douchen

Hou je van lange, hete douches? Helaas zal je die moeten opgeven als je je huid wilt beschermen. Stel je voor dat het elke dag regent en je de verf op je huis niet hebt bijgehouden. Hierdoor komt de verf los en wordt je huis poreus. Dat gebeurt ook als je huid te veel met water in aanraking komt, zeker als het dagelijks en warm is… Warm water verwijdert de natuurlijke oliën van de huid, waardoor het beter voor je huid is om korte, lauwe douches te nemen. Wanneer je dan ook nog eens een moisturizing bodylotion aanbrengt vlak na het douchen, kan een douche zelfs helpen met hydrateren en het tegengaan van eczeem. Klinkt een stuk beter, toch?

4. Stof

De stofdeeltjes die in de lucht zweven bevatten deeltjes van pollen, huisstofmijt en huisdieren, welke allergenen zijn en daarom eczeem kunnen aanwakkeren. Dit is waarschijnlijk de lastigste eczeemtrigger omdat het letterlijk onmogelijk is om stof te vermijden. Wel kan je natuurlijk een handje helpen: gebruik regelmatig schone bedlinnen, maak je vloerkleden schoon (of vermijd ze sowieso) en stofzuig regelmatig. Ook kan een goede luchtfilter wonderen doen.

5. Stress

Tentamenweek, een drukke werkdag, een belangrijke presentatie: allemaal dingen die je stress – en dus ook eczeem – kunnen opleveren. Het effect van stress op je huid is nogal flink: stress verhoogt het level van cortisol, een stresshormoon, in je lichaam. Hierdoor ontstaan er meer ontstekingen in je lichaam. Een ander stresshormoon, genaamd glucocorticoïd, verstoord de balans van je huidbarrière, waardoor deze zwakker wordt. Ook is de kans groter dat je meer gaat krabben wanneer je stress ervaart, waardoor je eczeem vaak juist erger wordt. Kortom: van stress wordt onze huid niet zo blij. Probeer daarom je hoofd koel te houden door bijvoorbeeld vaker meditatieoefeningen te doen om stress te voorkomen.

6. Bepaalde foods

Allereerst is het superbelangrijk om een onderscheid te maken tussen voedselallergieën en eczeem. Als je huiduitslag alleen opkomt wanneer je bepaalde foods hebt gegeten en snel daarna weer verdwijnt, kan je het beste even langs je huisarts gaan voor een allergietest. Wel kan het zo zijn dat eten waar je niet allergisch voor bent wel je bestaande eczeem kan verergeren. Heb je het idee dat je eczeem erger wordt na het eten van bepaalde voeding? Probeer dan eens een food journal bij te houden om te kijken hoe je huid reageert op verschillende producten. Zo vind je waarschijnlijk snel de boosdoener!

7. Chemische zonnebrand

Chemische zonnebrand kan je eczeem verergeren dankzij wat ingrediënten die een rol spelen in de bescherming tegen UV-stralen. Dat betekent natuurlijk niet dat je je daarom maar niet moet insmeren als je op een zonnige dag naar buiten gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook heel wat zonnebrandopties te vinden voor als je last hebt van eczeem en/of een gevoelige huid. Je zal dan eerst wat moeten experimenteren om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Zo natuurlijk mogelijk is vaak de beste optie!

Bron: Realsimple.com