zuurgraad lichaam

6 signalen dat je zuurgraad uit balans is

Een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vaak moe zijn of verkouden. Deze klachten kunnen betekenen dat de pH-waarde in je lichaam te hoog is.

De pH-waarde in je lichaam staat voor de hoeveelheid aanwezige waterstofdeeltjes. Het geeft aan of de zure en basische stoffen in je lichaam in balans zijn. Een neutrale en gezonde pH-waarde is 7,40. Een kleine verandering in die waarde kan al effect hebben op je gezondheid. Als je zuurgraad uit balans is, kun je je namelijk ziek gaan voelen. Ook kunnen cel- en orgaanfuncties achteruitgaan, met allerlei fysieke klachten tot gevolg. Er zijn meerdere factoren van invloed op je pH-waarde. Zo kunnen stress, slecht slapen en overmatig sporten je lijf allemaal verzuren. Ook voeding speelt een belangrijke rol.

Lees ook: ‘7 oplossingen tegen vaginale jeuk’

Zuurgraad en voeding

Voedsel kan zuur of basisch zijn: zuur is een stof die bijtend is, basisch is het tegenovergestelde van zuur. Als je veel zure voeding eet, ontstaat er een zuuroverschot in je lichaam. Of voeding zuur of basisch is, wordt bepaald door de bouwstoffen die erin zitten. Zuurvormend voedsel kan rijk zijn aan zwavel, fosfor, chloor, fluor, stikstof en jodium, en bevat bijna geen water. Basisch voedsel bevat juist veel water en kan makkelijk door je lichaam worden verwerkt.

Maar hoe weet je wanneer je zuurgraad uit balans is? De volgende klachten kunnen hierop wijzen:

1. Verstopping, opgeblazen gevoel

Door te snel, te veel en/of te Te zure voeding creëert een zuur te eten, wordt voeding in fijne omgeving voor bacteriën je darmen niet goed verteerd die in je mond ontstekingen en gaat het gisten.

2. Concentratieproblemen

Door een tekort aan zuurstof in je bloed, krijgen je hersenen ook minder zuurstof en functioneren ze minder goed. Hierdoor kun je je vermoeid gaan voelen.

3. Spierpijn

Melkzuur is een afvalstof die ontstaat tijdens sporten als er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de verbranding van glucose. Meer basische voeding eten zorgt voor extra zuurstof en mineralen, die het zuur in spieren sneller neutraliseren.

4. Tandvleesproblemen/slechte adem

Te zure voeding creëert een fijne omgeving voor bacteriën die in je mond ontstekingen kunnen veroorzaken.

5. Verkoudheid/griep

Een overschot aan zure voeding kan je immuunsysteem verzwakken. Hierdoor word je vatbaarder voor griep, verkoudheid en hoofdpijn.

6. Candida

Candida is een schimmel die wordt veroorzaakt door gist. Wanneer gist groeit in je lichaam, kan het een schimmelinfectie, opgeblazen gevoel of allergische reacties veroorzaken

Heb je eenmaal een zuuroverschot, dan is je lichaam in principe slim genoeg om dat zelf weer op te ruimen. Houd je klachten? Dan kun je kijken wat het effect is als je meer basisch en minder zuur gaat eten. Gebruik de 80/20-regel. Dit lijkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt. Een zure of niet-zure smaak van voeding heeft namelijk niets te maken met de pH-waarde.

Zelf meten

Je kunt de zuurgraad van je lichaam laten meten door een arts door middel van een bloedtest. Je kunt ook zelf je pH-waarde meten met een zuur-base testpapiertje (te koop bij de apotheek), die je in je ochtendurine dompelt. Een pH-waarde hoger dan 7,4 is te basisch, alle waarden onder 7,4 is te zuur. Zuur is schadelijker voor je gezondheid dan een overschot aan basische stoffen. Er kunnen namelijk zuurresten achterblijven in je bloed die je cellen beschadigen. Ook zijn je cellen hierdoor minder goed in staat om afval- stoffen uit te schakelen. En bacteriën en schimmels doen het ook beter in een zure omgeving.

Lees ook: ‘Leren luisteren naar je lichaam – tips van dokter Juriaan’

Beeld: Getty Images
Tekst: Loes van de Mosselaar, Santé 09 2020

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike