357743 1000x1440

7 oplossingen tegen vaginale jeuk

Veel vrouwen hebben er last van: vaginale jeuk. Dat is normaal, maar niet als de jeuk lang aanhoudt of zo hevig is dat je er in je dagelijks leven last van hebt. Wij delen 7 oplossingen die helpen tegen vaginale jeuk.

Bij vaginale jeuk wordt al snel gedacht aan een schimmelinfectie. Vaak heb je dan naast jeuk een branderig gevoel en witte afscheiding zonder geur. Het evenwicht tussen verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord, waardoor sommige schimmels meer aanwezig zijn, zoals candida. Deze verstoorde balans kan komen door hormonale veranderingen, medicijnen, diabetes of het wassen van je vagina met zeep. Vaak is de oorzaak echter niet te achterhalen. Schimmelinfecties in je vagina zijn niet besmettelijk/gevaarlijk en kunnen vanzelf overgaan. Ga naar je huisarts als de klachten aanhouden. Die kan een vaginale capsule met miconazol voorschrijven. Zonder recept kun je antischimmelmiddel clotrimazol kopen in de vorm van een capsule of een créme. De capsule breng je ’s avonds voor het slapengaan in. By jeuk aan de schaamlippen kan de créme helpen.

Bacteriële vaginose

Een andere veelvoorkomende oorzaak is bacteriéle vaginose. Door een verstoring van de zuurgraad in de vagina ontstaat een infectie. Dat kan komen door seks, het plaatsen van een spiraaltje, het wassen van je vagina met zeep of het gebruik van antibiotica. Andere symptomen zijn sterke vaginale geur, rode schaamlippen en grijs-witte afscheiding. Ook blaasontsteking, verzorgingsproducten, zweet en strakke, schurende kleding kunnen irritatie en jeuk veroorzaken, net als huidziekten als eczeem en psoriasis en sommige soa’s. Je huid kan er rood uitzien, met schilfertjes, maar het kan ook zijn dat je huid er heel normaal uitziet. Door het krabben of wrijven kan je huid dikker worden en ontstaat er vaak nog meer jeuk. Dus hoe moeilijk ook: probeer er niet aan te zitten.

Houd de jeuk lang aan of belemmert ‘ie je dagelijks even? Raadpleeg je huisarts om de oorzaak te achterhalen. Dit kan gebeuren aan de hand van een kijk-onderzoek of een huidbiopsie. Heb je vaker een schimmelinfectie gehad en herken je de klachten? Dan is lichamelijk onderzoek niet altijd nodig: schimmelinfecties kunnen helaas regelmatig terugkeren.

Zo ga je vaginale jeuk te lijf

1. Draag geen (te) strakke kleding.
2. Draag katoenen ondergoed en slaap bij voorkeur zonder ondergoed.
3. Gebruik geen zeep om je vagina te wassen. Dagelijks wassen met water is voldoende. Dep de huid daarna voorzichtig droog.
4. Gebruik ongeparfumeerd wc-papier.
5. Wissel om de paar uur je maandverband of tampons.
6. Vrijen als je vagina droog is, kan irritatie en jeuk geven. Neem langer de tijd of gebruik glijmiddel.
7. Gebruik bij een schimmelinfectie een antischimmelmiddel met miconazol of clotrimazol.

Lees ook: ‘Tips tegen vaginale droogheid’

Tekst: Mara Ruijter

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop