Shutterstock 1031892406

5 tips om je brein te trainen

Braintraining. Misschien kan jouw geheugen wel een zetje gebruiken. Of vind je het gewoon fijn om af en toe mentaal uitgedaagd te worden. Met deze tips kan iedereen aan de slag. Baat het niet… juist ja.

Onze hersens zorgen er toch maar mooi voor dat we door de dag heen worden geloodst. De juiste signalen van en naar onze organen en ledematen. En de capaciteit om dit leuke artikel te lezen en te delen met een vriendin of collega. Soms voelt je brein ook best wat lodderig. Na een pittige werkweek bijvoorbeeld. Of als je iets ouder wordt en merkt dat je geheugen het laat afweten. Je kunt je brein prima blijven trainen en dat kan lekker laagdrempelig met deze tips.

Lees ook: ‘Bescherm je brein met Mediterraan dieet

Spreekwoorden en gezegden

Om er even in te komen kun je iemand de eerste paar woorden van een (wat lastiger!) spreekwoord, een gezegde of een beroemde uitspraak laten oplepelen. Jij maakt deze vervolgens af. En je zult zien, daar word je steeds sneller in en dat gaat je steeds beter af. Als je het leuk vindt, kun je de tijd bijhouden en de oefening iedere week herhalen. Bonus-voordeel: als je een correct antwoord geeft, maakt dat je blij en trots. En dat stimuleert je algehele geluksgevoel. Win-win.

Uit je comfort-zone

Je hersenen verslappen nogal als je steeds dezelfde routines uitvoert en dezelfde plekken bezoekt. Stap eens uit je bekende wereld en ga ergens naartoe waar je niet eerder bent geweest. Misschien durf je zoiets als een hindernisbaan wel een keertje aan. Of kun je een boswandeling maken in een totaal andere regio dan je eigen. De boost van een andere omgeving schudt je bovenkamer even lekker wakker.

Sporten helpt

Als je regelmatig beweegt, hebben ook je hersens daar profijt van. Bij fysieke inspanning (sporten, wandelen, yoga, spelen met de kinds) verbetert de kwaliteit van je bloedvaten. Daardoor wordt ook de bloedtoevoer naar je hersenen geoptimaliseerd. Dus toch maar even de clubpas van je sportschool uit het stof trekken?

Sudoku

Klinkt simpel, maar is hartstikke waar: met puzzelen kom je ver. Sudoku is een prima voorbeeld van een variant die je brein blijft uitdagen. Net als bij een Rubix-kubus is je brein constant bezig om de meest logische ‘way out’ te vinden. Wat kan en past wel, wat niet. Overigens is een kruiswoord ook nuttig. En zelfs een legpuzzel is een goede optie. Alles dat jouw hersens aan de slag houdt en uitdaagt.

Wikipedia

Huh? Ja. Wikipedia heb je natuurlijk al tig keer geraadpleegd. Om erachter te komen wanneer je favo acteur geboren is. Of om iets op te zoeken over je griepsymptomen. Maar de kennisbank kent ook deze leuke functie: Wikipedia Random. Oftewel: een willekeur aan artikelen, over allerlei denkbare onderwerpen. Laat je hersens lekker kraken door iedere dag één zo’n random artikel te lezen. Je leert er allicht iets van. En het fijne is dat je hersenen door die nieuwe info ook weer processen in gang zetten om andere (nieuwe) info beter te kunnen verwerken. Nice!

Gerelateerde artikelen