wc

5 Dingen die je nooit, maar dan ook nóóit door de wc mag spoelen

Dingen door de wc spoelen is een makkelijke manier om snel van iets en de geur ervan af te zijn. Toch zijn er dingen die absoluut niet door de wc gespoeld mogen worden, omdat ze zorgen voor verstoppingen en serieuze problemen bij rioolzuiveringsinstallatie. De volgende vijf dingen mag je niet door de wc spoelen.

1. Goudvissen

(Dode) goudvissen mag je nooit door de wc spoelen. Wanneer deze in het riool terechtkomen, zorgen ze voor virussen en bacteriën in het water. Yikes! Dat wil je natuurlijk niet.

2. Vochtige doekjes

Er zijn vochtige doekjes – zoals toiletpapier – die je wel door de wc mag spoelen, maar voor sommige geldt dit niet. Denk aan baby-, make-up- of schoonmaakdoekjes. Wanneer vochtige doekjes wél door de wc gespoeld mogen worden, staat dit vaak op de verpakking.

3. (Vaste) etensresten

Er zijn dingen die je prima door de wc kunt spoelen, zoals soep of saus. toch kun je vaste etensresten beter weggooien in de kliko of prullenbak omdat ze anders het riool kunnen verstoppen.

Lees ook: ‘Eigenlijk poepen we allemaal verkeerd’

4. Oude medicijnen

Ieder jaar wordt er zo’n 140.000 kilo aan medicijnresten uit afvalwater gezuiverd. Wat veel mensen niet weten, is dat je oude medicatie gewoon kunt inleveren bij de apotheek!

5. Vet

Vloeibaar vet stolt en kan in het riool blijven plakken. Wanneer je vervolgens iets anders door het toilet spoelt, blijft dit aan het vet plakken. Op deze manier wordt de verstopping steeds erger. Spoel daarom nooit frituur-, olie of bakvet door de wc.

Beeld: Getty Images, bron: Vriendin, Margriet, Milieu Centraal