meest-gemaakte-fouten-barbecueën

Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten met barbecueën

Gaat bij jullie zodra de zon tussen de wolken glipt de barbecue aan? Of je nu grillmeester of beginner bent, déze 7 foutjes maakt iedereen die graag barbecuet weleens.

1. De verkeerde methode kiezen

Er zijn heel veel verschillende manieren om eten te grillen op een barbecue. Laten we al beginnen met de verschillende soorten barbecues die er zijn – op houtskool, gas, elektrisch, noem het maar op. Ieder van deze barbecues vereist een andere manier van bereiden. Zo moet je bij houtskool veel ‘actiever’ grillen, omdat de hitte daar niet constant is. Ben je een barbecue-beginner? Dan kan je beter voor een barbecue op gas kiezen.

Lees ook: ‘Recept voor pizza met rode linzen van de barbecue

2. Te vaak de deksel open doen

Het is natuurlijk om regelmatig te checken hoe het voedsel wat we aan het barbecueën zijn erbij ligt. Maar dat kan er wel voor zorgen dat het langer duurt voordat je eten gaar is. Je kan de barbecue vergelijken met een oven: iedere keer als je de deur (of deksel, in dit geval) opendoet, ontsnapt er warmte en zakt de temperatuur flink. Grill je dingen die in korte tijd gaar moeten worden? Hou dan vooral de deksel dicht!

3. Je eten te snel verplaatsen/draaien

Wanneer je je voedsel op het rooster hebt gelegd, laat het dan vooral liggen! Veel producten hebben tijd nodig om gaar te worden – zeker vlees-, kip- en visproducten – en iedere keer als je ze verplaatst, moeten ze weer heet worden vanbinnen. Als je merkt dat je product loskomen van het rooster, zijn ze klaar om omgedraaid te worden. Wat je ook doet, duw dingen nooit aan op het rooster.

4. Je eten met de verkeerde wijn combineren

Dankzij de hogere temperaturen in de zomer is het een makkelijke aanname om een frisse witte wijn of rosé te drinken bij je gebarbecuede foods. Maar er zijn ook rode wijnen die perfect passen bij jouw gegrilde eten, zeker als je ook vlees op het rooster hebt liggen. Kies daarom alsnog de wijn uit op wat je precies grilt, dan is de smaakcombinatie het lekkerst.

5. Het schoonmaken moeilijker maken dan het hoeft te zijn

Het schoonmaakproces van de barbecue is al bijna genoeg reden om hem niet te gebruiken. Of toch niet? Door een grillspray of olijfolie op het rooster te smeren voordat je begint met barbecueën kan je voorkomen dat je producten aan het rooster blijven plakken, waardoor je hem makkelijker schoon kan maken. Ook is het verstandig om het rooster met een borstel schoon te maken als hij nog heet is. Als je wacht tot hij is afgekoeld, duurt het namelijk langer voordat je hem schoon kan krijgen.

6. De temperatuur niet meten

Vaak schatten we verkeerd in wanneer een product klaar is als we gaan barbecueën. Zelfs als een product er even lang op heeft gelegen als aangeraden of je duidelijke grillstrepen ziet, betekent dat niet dat het product ook echt gaar is. En je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je gezin ziek wordt van het voedsel wat nog niet goed gaar is… Gebruik daarom een voedselthermometer en kijk of je foods de aanbevolen temperatuur al hebben bereikt voor je ze serveert.

7. Aannemen dat alle groenten dezelfde bereidingstijd hebben

Wanneer je kwetsbare producten als groenten op de barbecue legt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om jezelf te verzekeren van goed gegrilde groenten. Zorg voor een groenterekje op je barbecue, dat voorkomt dat er groente door het rooster heen valt. Snij je groenten daarom ook niet te klein, want naast erdoorheen vallen kunnen ze ook te snel grillen daardoor. En vergeet ook niet er rekening mee te houden dat niet alle groenten dezelfde bereidingstijd hebben. Je kan het beste soortgelijke groenten samen bereiden: broccoli en bloemkool kunnen perfect samen, aardappels en asperges hebben een heel andere bereidingstijd.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen