18 verrassende foods die je op de grill kan bereiden
28 augustus 2023
Heb jij binnenkort een barbecue en wil je het nét iets anders aanpakken? Dit zijn 18 verrassende foods die heerlijk zijn voor op de grill – geloof ons, hiermee steel je ongetwijfeld de show!
Lees ook: ‘Tips voor een vegetarische barbecue’
1. Pompoen
Vaak vind je spiesen van ui en paprika op de grill, maar je kan ook heerlijke spiesjes maken van pompoen en courgette die een heerlijk zomerse smaak hebben. Snij de pompoen in plakken en snij deze vervolgens door de helft. Smeer ze lichtjes in met olie en sprenkel er wat peper en zout overheen. Grill ze vervolgens ongeveer vijf minuten per kant en dan zijn ze klaar om gegeten te worden. Tip: top ze met geraspte Parmezaanse kaas en tijm voor een heerlijke smaaksensatie.
2. Zoete aardappelpartjes
Je hebt misschien weleens hele aardappels in aluminiumfolie op de barbecue gelegd, maar je kan ze nog sneller bereiden door zoete aardappels in partjes te snijden. Schep er olie doorheen om te voorkomen dat de partjes aan het rooster van de grill blijven plakken en grill ze vervolgens tot ze gaar zijn (ongeveer 10 tot 15 minuten). Het is niet erg als ze een beetje zwarte grillafdrukken krijgen; de grillsmaak past perfect bij de natuurlijke zoete smaak van de aardappel. Serveer ze met ketchup of met gesmolten boter voor een lekkere combinatie.
3. Gevulde pepers
Hou je van een beetje spice? Leg dan eens hele pepers op de grill voor een sensationele smaak. De dunne huid pakt de rook binnen een paar minute op. Doe nog een stapje verder en vul de pepers met een mengsel van roomkaas, geraspte kaas, groene uien en misschien zelfs bacon. Laat de pepers grillen tot het kaasmengsel gesmolten is en de pepers zacht zijn. Zo heb je de perfecte snack voor je gasten waar ze van kunnen genieten totdat het hoofdgerecht klaar is!
4. Wortels
Door het roosteren komt de natuurlijke zoetheid van de wortels écht goed naar voren. Ook de combinatie van het karamelliseren van de wortels en de rooksmaak geeft onze oranje vrienden nét dat beetje extra. Voor het beste resultaat kan je de wortels het beste eerst schillen en dan 8 tot 10 minuten grillen. Smeer ze vervolgens in met een notenolie, bijvoorbeeld walnootolie, of een beetje gesmolten boter en besprenkel ze met een beetje fijngehakte kruiden. Vooral tijm en oregano matchen goed met gegrilde wortels, probeer maar eens!
5. Sla
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook slabladeren kan je heerlijk bereiden op de grill. Probeer eens een blad Romain sla te grillen: de licht geblakerde uiteinden zijn heerlijk in combinatie met een frisse dressing zoals Caesar of honingmosterd. Voor de beste gegrilde slabladeren kan je het beste Romain of botersla bladeren door de helft snijden, insmeren met wat olie en ze twee tot drie minuten per kant grillen. Breng ze vervolgens op smaak met zout en peper en doe er vervolgens je favoriete dressing overheen. Smakelijk!
6. Bloemkool
Grillen is natuurlijk perfect voor het bereiden van steaks, ook als ze van groenten gemaakt zijn. Groenten zoals bloemkool hebben een dichtheid en dikte die ze perfect maakt voor op de grill, net als sla en spruitjes. Toch is bloemkool de echte topper, want het neemt de rook op en wordt zacht zonder uit elkaar te vallen. Snij met een groot mes door de bloemkool heen om ‘steaks’ van 2,5e centimeter dik te maken. Smeer beide kanten van de bloemkool in met olie en marineer ze. Grill ze vervolgens acht tot tien minuten per kant totdat ze gaar zijn. Je kan bloemkoolsteaks hetzelfde manieren als rundersteaks. De bloemkool zal de marinade niet per se absorberen, maar blijft wel plakken aan de buitenkant. Hoe lekker?!
7. Lof
We snappen dat je deze misschien niet op je lijstje had staan voor groenten voor bij de barbecue. Rode lof is vaak bitter als je het rauw eet, maar op de grill worden ze wat milder en zacht – heerlijk! Om ze te grillen snij je de rode lof in de lengte door. Smeer ze vervolgens in met olie en grill ze twee tot drie minuten per kant totdat ze gaar zijn. Voor de beste smaak kan je de rode lof het beste combineren met ingrediënten die romig of sterk van smaak zijn, zoals gorgonzola kaas, balsamicoazijn of pijnboompitjes.
8. Avocado
Deze romige fruitsoort (want ja, dat is het) lijkt misschien te zacht voor de warmte van de grill, maar ze vallen waarschijnlijk niet uit elkaar. Sterker nog, gegrilde avocadohelften kan je perfect gebruiken om eiersalade, kipsalade of bruschetta mee te presenteren tijdens een zomerse barbecue. Snij de avocado’s door en verwijder de pit. Smeer iedere helft lichtjes in met olie en grill ze twee tot drie minuten per kant. Wil je avocado in een ander gerecht gebruiken – bijvoorbeeld in guacamole – laat hem dan iets afkoelen voor je het gegrilde deel eruit lepelt. Zo behoud je de subtiele rooksmaak!
9. Kaas
Niet alle kaas smelt totdat het vloeibaar wordt. Zo is halloumi een semi-harde kaas die zacht worden als hij op een grill wordt bereid, maar niet smelt zoals andere kazen. Je kan gegrilde halloumi serveren met verse tomaat en basilicum als topping of een beetje pesto en er een heerlijke appetizer van maken. Ook kan je het serveren als bijgerecht tijdens je barbecue. Het duurt niet lang voor halloumi gaar is: neem een dunner plakje (ongeveer een centimeter dik), smeer beide kanten licht in met olie en grill de kaas twee tot drie minuten per kant. Tip: je kan deze methode ook gebruiken voor brie, zolang je ervoor zorgt dat hij volledig is omringt door korst om te voorkomen dat de brie de barbecue in smelt.
10. Perziken
Ah, wie houdt er niet van zomerse perziken? Hun natuurlijke zoetheid geeft ieder recept een boost, van salades tot cocktails. Maar heb je ze al eens gegrild? De natuurlijke suikers karamelliseren op de grill en het malse vruchtvlees krijgt een heerlijke rooksmaak. Snij de perziken in helften of in partjes en verwijder de pit. Smeer ze zachtjes in met olie of boter en grill beide kanten een tot twee minuten totdat er roosterafdrukken op de perziken komen te staan. Hoe lekker zijn deze als de basis voor een zomertoetje? Precies!
11. Watermeloen
Je kan jezelf en je gasten verrassen door watermeloen op de grill te bereiden. Je kan ze in salades gebruiken, los eten of als basis gebruiken voor een zomers toetje. Snij het rode fruit in parten en grill deze twee tot drie minuten per kant. Haal ze van de grill en breng ze daarna gelijk op smaak met wat kruiden. Ga je ze door een salade gebruiken? Breng ze dan op smaak met wat zout voor een verrassende smaak. Gebruik je ze als toetje? Sprenkel dan wat limoenrasp over de parten om de natuurlijke zoetheid van de watermeloen naar voren te laten komen.
12. Ananas
Als je gaat grillen, kan je de ananas niet vergeten. Je hoeft de ringen maar een minuutje per kant te grillen om er een heerlijke treat van te maken. Wil je een stapje verder gaan? Serveer de ringen dan met een schep kokosijs en wat macadamianoten. Dit is niet alleen een van de lekkerste, maar misschien wel een van de makkelijkste toetjes die je ooit hebt gemaakt!
13. Brood
Je kan natuurlijk ook brood grillen voor je voorgerecht, bijvoorbeeld voor bruschetta’s. Ook is gegrild brood heerlijk voor het maken van een sandwich en het kost je slechts een minuutje of twee. Geloof ons, de smaak is het waard!
14. Polenta
Als je aan polenta denkt, denk je misschien aan een zachte maïssubstantie die je over je garnalen heen kan doen, maar polenta kan je ook dik opkoken en in plakken snijden die je kan grillen. Zo kan je een heerlijk bijgerecht maken voor je andere gegrilde foods. Wist je dat je polenta ook in blokken kan kopen? Door de polenta te grillen creëer je een smaakboost die je niet krijgt als je de plakken in de pan bakt. Smeer ze lichtjes in met olie en grill ze twee tot drie minuten per kant tot de buitenkant goud en knapperig is geworden.
15. Tofu
Tofu is net als een spons: het absorbeert de marinade en zelfs een hint van rook van de grill. Daarnaast kunnen de randjes van de tofu knapperig worden door de vlammen. Smeer de stukjes wel eerst in met olie om te voorkomen dat ze aan de grill vastplakken en gebruik alle stevige tofu; de andere soorten kunnen misschien te zacht zijn voor de hitte. Bak de tofu op beide kanten ongeveer vijf minuten totdat de tofu helemaal doorgebakken is.
16. Mosselen en schaaldieren
Ben je op zoek naar een bijzonder voorgerecht of hoofdgerecht? Ga dan eens voor gegrilde mosselen en schaaldieren. Het enige wat je hoeft te doen is ze te wassen en op de hete kolen te leggen. Als ze na vijf tot tien minuten klaar zijn, gaan ze vanzelf open. Haal ze van het vuur als ze van hun schelp loskomen en breng ze op smaak met peterselie, peper en wat gesmolten boter.
17. Quesadillas
Om goede quesadillas te maken zal je de ingrediënten eerst goed moeten voorbakken, maar als je dat eenmaal hebt gedaan kan je in een handomdraai op de grill bereide quesedillas serveren. Ze blijven waarschijnlijk niet aan het rooster van de grill plakken, maar je kan ze voor de zekerheid licht invetten met olie. Dat kan er namelijk ook voor zorgen dat de tortillawraps extra knapperig worden. Grill ze drie tot vier minuten per kant, totdat de kaas in de quesedilla volledig is gesmolten en snij hem vervolgens in punten. Serveer ze bijvoorbeeld met zelfgemaakte guacamole (met gegrilde avocado)!
18. Pizza
Je hebt geen outdoor pizzaoven nodig om heerlijke pizza’s mee te kunnen maken. Je grill heeft alle onderdelen die je nodig hebt: een droge omgeving met hoog vuur en ruimte voor luchtcirculatie. Voor het beste resultaat kan je het rooster invetten met wat olie en de pizzabodem grillen zonder de toppings. Draai de korst na drie minuten om en beleg de pizza vervolgens met je saus, toppings en kaas. Zorg dat je niet te veel doet; zwaardere ingrediënten kunnen de korst laten breken en een rommel achterlaten. Een dun laagje is alles wat je nodig hebt voor de beste pizza!
Bron: Realsimple.com
Tip van de redactie
Die echte smokey barbecuesmaak bereik je met een goede barbecue, zoals een kamado. Doordat de binnenkant van keramiek is, werkt deze als een soort oven.