Happy Vibe

12 tips voor een positieve vibe

Er even doorheen zitten hoort bij het leven. De positieve vibes weer terugvinden? Wie weet lukt het met deze tips.

Een offday is geen vast gegeven, zo’n rotdag kun je best een beetje leuker maken. Deze bewezen manieren helpen in een positieve vibe te komen.

Gelukkig zijn lijkt soms vooral samen te hangen met een goede relatie, veel reizen en leuk werk. Natuurlijk is dat ook allemaal belangrijk. Maar vaak zit geluk in veel kleinere dingen. En dan vooral in de dingen die je heel makkelijk kunt doen.

1. Knuffel

Geef je partner, beste vriend(in) of je huisdier een dikke knuffel. Dan maak je oxytocine aan. Dit wonderlijke ‘knuffel- hormoon’ zorgt ervoor dat je je veilig, ontspannen en met anderen verbonden voelt. Dus knuffel zoveel je kunt. Is er niemand in de buurt? Mediteren blijkt ook een goed middel om oxytocine aan te maken.

2. Doe een WSMGIDW

Pak een pen en vel papier. Schrijf in het midden ‘WSMGIDW?’: ‘Wat staat mijn geluk in de weg?’ Het is heel simpel. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Dat kan van alles zijn, maar komt vaak neer op vervelende taken of privéomstandigheden. Schrijf het van je af, dan is het maar uit je hoofd. Je zult merken dat je je meteen een stuk lichter voelt.

3. Heb voorpret

Vaak is je verheugen op iets wat komen gaat nog leuker dan de activiteit zelf. Maak van ‘voorpret’ dan ook een activiteit op zich. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dat hoeft niet meteen een vakantie te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een etentje of avondje uit zijn.

Lees ook: 6 manieren om je frustraties in iets positiefs om te zetten

4. Tuinier

Wist je dat hoveniers tot de gelukkigste en langstlevende mensen ter wereld behoren? Al die tijd in de buitenlucht heeft blijkbaar een positieve invloed. En: bij wroeten in de aarde komt een bacterie vrij die de aanmaak van ‘gelukshormoon’ serotonine stimuleert. Daardoor voel je je kalm en zelfverzekerd en heb je het gevoel de hele wereld aan te kunnen.

5. Train dankbaarheid

Dankbaarheid blijkt een formule voor geluk. Zo zou je minder last hebben van negatieve emoties omdat het moeilijker is ergens boos over te blijven als je dankbaar bent voor andere dingen. En het goede nieuws: het is een vaardigheid die je kunt trainen. Schrijf elke avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’ en vul dat aan.

6. Bel een vriend(in)

Geluk is een goed gesprek. Het verbindt om de mensen van wie je houdt te spreken. Zelfs al is dat maar kort. Uit onderzoek blijkt dat een paar keer per week een telefoontje ontvangen zorgt voor een sterke daling in depressie, eenzaamheid en angst. Fijn!

Positieve Vibe

7. Creëer

Workshops pottenbakken zitten propvol en cursussen ‘keramiek’ kampen met ellenlange wachtlijsten. Dat is niet voor niets, want creatief bezig zijn, maakt gelukkig. Die creativiteit ontstaat het beste vanuit een onzeker perspectief. En van goede ideeën – het resultaat van creativiteit – word je vervolgens gelukkig!

8. Trotseer de kou

Koud douchen klinkt in eerste instantie waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk. Maar wist je dat koud (af)douchen je niet alleen een fysieke, maar ook een mentale boost geeft? Die plens koud water stimuleert de afgifte van endorfines, stofjes die je stresshormonen afremmen. Klaar voor een extra uitdaging? Probeer een ijsbad!

9. Doe vrijwilligerswerk

Zorg voor jezelf door voor anderen te zorgen, want wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, is een gelukkiger mens. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwilligers tevredener zijn met hun eigen leven, hun sociale contacten en psychische gezondheid. Dus handen uit de mouwen en aan de slag! Nu alleen nog even bedenken wát je vrijwillig gaat doen.

Lees ook: Positief denken? Je kunt het makkelijk aanleren met deze mindfulness-tips

10. Beweeg

Herken je dat heerlijke gevoel na een intensieve sportles of een rondje hardlopen? Dan weet je dat bewegen blij maakt. Wist je ook dat het gevoelens van angst en depressie vermindert? Het maakt overigens niet uit hoelang of hoe intensief je sport. Het gaat erom dat je beweegt. Geen zin in de sportschool? Rol dan je yogamat uit in de woonkamer of ga in je tuin aan de slag.

Yoga Oefeningen Strakke Buik

11. Glimlach

Lachen is gezond. Wanneer je lacht, maakt je lichaam gelukshormonen aan. Je lijf maakt daarin geen onderscheid tussen een natuurlijke of geforceerde glimlach. Dus met een nepglimlach kun je je hersenen voor de gek houden. Of die glimlach nou gemeend is of niet, je wordt er sowieso vrolijk van.

12. Wees geduldig: geluk groeit met de jaren

Tot slot: leun achterover en wacht tot het geluk vanzelf langskomt, want oudere mensen blijken gelukkiger. Dat heeft volgens onderzoekers vooral met levenservaring en vertrouwen te maken. Maar in de tussentijd kun je wel vast met dit lijstje aan de slag :-)

Lees ook: 8 tekenen dat je niet genoeg beweegt

Tip van de redactie:

Of je glas nu half vol of altijd half leeg is, iedereen kan wel wat positiviteit in zijn leven kan gebruiken. Mensen die positief in het leven staan zijn gezonder, hebben minder stress en kunnen moeilijke situaties beter aan. Positiviteit is dus aan te leren en ook nog in de goede zin besmettelijk voor je omgeving! De kracht van positief denken zit boordevol tips, voorbeelden en affirmaties en het is de ideale start voor iedereen die negatieve gevoelens wil leren omzetten in positieve! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST CRISSY MULDER
BEELD GETTY IMAGES

Fiona Huisman