saus dikker

Tips om saus dikker te maken

Je doet het misschien precies volgens recept, maar toch is je saus dunner dan zou moeten. Gelukkig zijn er een paar trucjes om je saus dikker te maken.

Met deze tips maak jij voortaan de beste sauzen

1. Saus dikker maken door hem langer te laten pruttelen

Door de saus langer op het vuur te laten staan, zal het water langzaam verdampen, waardoor je saus waarschijnlijk vanzelf dikker zal worden.

2. Voeg maïzena toe

Voeg maizena niet direct aan je saus toe, dan kan de saus gaan klonteren. Neem een beetje van je saus en mix het met de maizena tot je een gladde mix hebt, meng dat daarna door de saus.

Lees ook: 6 tips voor het invriezen van je kerst diner

3. Voeg bloem toe

Ook bloem kun je beter niet direct aan de saus toevoegen. Meng bloem met dezelfde hoeveelheid boter (bijvoorbeeld 20 gram bloem en 20 gram boter) en voeg het mengsel aan je saus toe.

Roux is een goede basis voor veel zelfgemaakte sauzen. Lees meer tips om te koken zonder pakjes en zakjes.

4. Voeg crème fraîche toe

Crème fraîche kan de smaak van je saus iets veranderen en maakt je saus romiger. Kies deze optie alleen als je dat niet erg vindt.

5. Voeg eigeel toe

Splits een ei. Voeg een lepel saus aan eigeel toe en mix het. Daarna kun je het mengsel aan je saus toevoegen om hem wat dikker te maken.

Lees ook: waarom suppen extreem goed is voor je lijf

Eieren saus dikker

6. Voeg aardappel toe

Door het zetmeel zal je saus indikken. Een beetje aardappelpuree zal je saus dikker maken. Ja, poeder uit een zakje om aardappelpuree te maken werkt ook.

Tip: vergeet niet om je saus te proeven

Doordat je extra ingrediënten hebt toegevoegd, heb je misschien wat extra kruiden nodig.

Lees ook: pasta eten en toch afvallen?

Tekst Santenl, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.

Karin Luiten

Gerelateerde artikelen