Placeholder

Shaima: De lekkerste Warungs op Bali

Bali; in de korte tijd dat je er bent wil je graag al het moois zien wat het eiland te bieden heeft, and that’s where Shaima comes in. Deze week: De lekkerste Warungs

7x Warungs op Bali

Als je mijn blogs hebt bijgehouden, dan weet je dat ik fan ben van eten. Pannenkoeken, raw cakes, tempeh, wafels, salade, pizza, alles is welkom! Op Bali is de keus voor hippe, gezonde hotspots zó groot, dat we bijna vergeten dat de lokale tentjes, Warungs, ook waanzinnig lekker eten hebben en vaak nog bizar goedkoop zijn! Met alle liefde zet ik mijn favorieten voor je op een rijtje.

Bu mi – Canggu

‘#1 Canggu tip’
Oh. My. God. Dit is echt mijn favoriete plek op heel Bali. Je besteld staand bij de toonbank, waarbij al het eten achter een vitrine in schalen is geplaatst. Als je alles hebt gekozen wat je wil eten, zoek je een plekje uit en loop je daar met je bord naar toe. Je weet vast dat je als toerist bijna altijd meer betaald dan locals, maar bij Bu Mi maken ze geen verschil (zover ik weet en heb gehoord). Per schep vegetarisch eten betaal je ongeveer 20 cent. Ja, echt waar. En voor de carnivoren onder ons hebben ze genoeg keus aan vis en vlees. Bijna elke dag was ik hier wel te vinden. Er zitten ook altijd heel veel mensen, vooral toeristen. Bu Mi is echt mijn Bali #1 tip!

Oma Jamu – Canggu

‘Vegan buffet style’
 Oma Jamu heeft hetzelfde concept als Bu mi, alleen iets duurder (voor zover je het duurder kunt noemen), absoluut niet minder lekker en compleet veganistisch. Ook hebben ze gerechten die je kunt bestellen als je geen zin hebt in de buffetvorm, van havermout tot smoothiebowl, champignon burgers en vegan ijs. Hier kun je ook organische producten kopen, en elke vrijdag ochtend kun je gratis ontbijten, maar kom op tijd want op=op.

Fussy Bird – Ubud

‘Natural, healthy and delicious food made with love’
Een klein gluten vrij tentje met een onder en boven verdieping die te vinden is in een zijstraat die leidt naar de rijstvelden. Ik ben zo’n fan van Fussy Bird omdat ze naar mijn idee niet meedoen met de influencers hype. Ik bestelde hier een keertje een smoothie bowl en het was zo niet Instagram waardig, dat ik meteen kon eten in plaats van drie jaar foto’s te willen maken. Dit was één van de lekkerste smoothie bowls die ik ooit heb gegeten. Dik, romig, smaakvol, lang koud en ik kreeg een rijkelijke topping. Ze hebben naast lokale gerechten (probeer de tempeh met satésaus, Yummy!) ook heerlijke, niet overpriced raw cakes & pies. Bij de ingang verkopen ze zelfgemaakte crackers en koekjes zonder toegevoegde suiker, en dat proef je. Ik nam altijd wat mee naar huis om later lekker aan te knabbelen.

Banh Mi – Canggu

‘The place to bi’ 
Niet echt lokaal, maar ook niet echt westers, of hip. Gewoon een fijn klein, nieuw plekje met een paar tafels buiten, en twee mensen in de bediening. Ik koos de Vegan noodle bowl met tempeh en het vegan broodje met tofu. Lekker! Smaak explosie in m’n mond. Het broodje ging mee naar huis, want ik zat bomvol van alleen de noodlebowl. Misschien doordat ik zo langzaam at doordat de noodles steeds door m’n stokjes heen gleden.. Super leuke ervaring midden in een nieuw soort van winkelcentrumpje. Ik vond de vibes erg fijn, ook al was ik de enige. Ze hebben twee vestigingen in Canggu, als je in de buurt bent en zin hebt in variatie, is Banh mi the place to Bi!

9 Angels – Ubud

‘Feed your belly, mind and soul’
Basically a cafe, but it’s so much more. 9 Angels is een plek die je waarschijnlijk mist als je er niet naar opzoek bent. En waarschijnlijk ook mist als je er wel naar opzoek bent. Een verborgen pareltje noem ik het. 100% vegetarisch en gebaseerd op donatie. Hoe het werkt: Pak een bord. Schep zelf eten op van het buffet. Als je klaar bent met eten, was je zelf je bord af. Daarna reken je zelf uit voor hoeveel je hebt gegeten, 19 cent per schep groente, salade, tofu en tempeh, rijst is 38 cent en soep is 31 cent. Dit stop je zelf dan in het glazen potje dat op elke tafel staat. Dit is overigens een suggestie aan prijzen, je mag zelf bepalen wat je kwijt wil. Mocht je geen geld hebben, dan kun je betalen met tijd door ze te helpen in de keuken.

Warung makan 2 – Canggu

‘Mijn to go place in Canggu’
Als Bu Mi iets te ver lopen was, praktisch tegenover de sportschool waar ik elke dag bokste, ging ik standaard na mijn lessen naar Warun makan 2. Ook een tentje met buffet vorm, tempeh bereid op allerlei manieren, veel tofu, groente en keuze in vlees en vis. Ook hier kun je kiezen voor gerechten, maar I love it als ik zelf precies kan kiezen hoeveel van wat er op mijn bord ligt. Hier zijn veel zit plaatsen, zowel binnen aan houten tafels, als buiten op heerlijke zitzakken. Je bent hier nooit alleen aangezien ze een paar kittens hebben die altijd komen gluren of je nog wat eten voor ze hebt.

Local Warung – Gili Air

‘Chillen met locals’ 
De naam van deze plek is niet echt origineel, maar ik at hier elke dag toen ik op Gili Air, een eiland van Lombok was. Kom je vroeg in de middag, dan verkopen ze snacks die voor de vitrine liggen, zoals LakLak (cakeje gemaakt van rijstebloem en kokosmelk), spekkoek en Kue Lapis (gestoomde koek met gekleurde laagjes). Als je later op de dag komt zijn ze vaak al uitverkocht. Mocht je hier een maaltijd willen eten, dan geldt hetzelfde concept als bij Bu Mi en 9 Angels. Je kunt hier zelf aanwijzen wat je op je bord wilt hebben. Of naja bord, een houten bordje gemaakt van bamboe met daarover een glad papier zodat ze niet hoeven af te wassen. Dit plekje zat vaak vol met locals, maar in de avond was het iets rustigers omdat Indonesiers vaak in de middag al warm eten. Er is hier ook maar één tafel, maar ik vond dit juist wel gezellig. Ik was solo op reis, maar voelde me absoluut nooit alleen op Bali. En Warung Local is hier een goed voorbeeld van, de Balinese always made me feel at home. En je kunt er altijd voor kiezen om je eten mee te nemen naar je verblijf.

Wie is Shaima?

Shaima Boone is een yogi, actrice, danseres en proud owner van haar eigen online spirituele kristallen winkeltje; GemsByShy. ‘Ik hou meer van dieren dan van mensen, ben minstens drie keer per jaar mijn oplader kwijt, heb een zilveren sieraden & anti-aanbakpannen verslaving en ik kan niet zonder tempeh en pindakaas.’ Haar oorspronkelijke plan was om 3.5 week naar Bali te gaan. ‘Ondertussen ben ik al 3 maanden, 54 Gojek ritjes (scooter taxi), 1 yoga teacher training, 7 massages, 3 tatoeages, 2 villa’s, 5 homestays en 15 hostels verder. Oh, en een boblijn rijker, want dat doet Bali met je.’

 

Beeld: Instagram @omajamuvegan