poffertjes

Poffertjes met pruimenmoes

Pak tijdens je etentje met vrienden of familie uit met dit feestelijke toetje. Niet per se supergezond, maar wel héél lekker. Dus geniet volop!

Gedroogde pruimen zijn super gezond, zo blijkt. Maar ken je deze pruimenmoes al?

Boheemse liwanzen met powidl

Lees ook: recept om zelf pasta te maken

Dessert voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten / rusttijd: 1 uur 

Lees ook: lekker slapen met deze 4 avonddranken

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 1 vanillestokje
  • 200 ml melk
  • 200 g room
  • 3 eierdooiers
  • 1 el zetmeel
  • 50 g suiker

Voor de poffertjes (liwanzen):

  • 1 ei
  • 120 g bloem
  • 10 g gist
  • 160 ml lauwe melk
  • 10 g zachte boter
  • 10 g maanzaad
  • 1 snufje zout
  • 15 g suiker
  • geklaarde boter

Verder:

  • 150 g pruimenmoes (powidl)
  • 1 el poedersuiker
  • Extra nodig: poffertjespan met metalen ringen van ± 7 cm

Lees ook: Pavlova met rozenwater, vijgen, munt en witte chocolade

Bereiding

  1. Voor de saus: halveer het vanillestokje in de lengte en verwarm al roerend in een pan met de melk, room, dooiers, zetmeel en suiker en laat tot romig indikken.
  2. Giet door een zeef, doe over in een kan en laat afkoelen. 
  3. Voor de poffertjes (liwanzen): scheid het ei.
  4. Doe de bloem in een kom.
  5. Los de gist op in de melk en roer de gistmelk met een garde door de bloem.
  6. Voeg eigeel, zachte boter en maanzaad toe.
  7. Meng tot een glad deeg en laat afgedekt 1 uur rijzen.
  8. Roer opnieuw met de garde. 
  9. Klop kort voor het bakken het eiwit stijf met het zout.
  10. Voeg de suiker toe en klop tot de suiker is opgelost.
  11. Spatel het eiwit door het deeg.
  12. Vet de holtes van de poffertjespan in met geklaarde boter en vul met het deeg.
  13. Bak ongeveer 1-2 minuten, draai de poffertjes om en bak de andere kant. 
  14. Verdeel de vanillesaus over de borden, leg de liwanzen erop en garneer deze met wat powidl.
  15. Bestrooi met poedersuiker en serveer.  
  16. Alternatief: verwarm de oven voor op 200 °C boven- en onderwarmte.
  17. Verhit de gekaarde boter in een ovenvaste pan, plaats de beboterde ringen erin en verdeel het deeg erover.
  18. Zet de pan 5 minuten in de oven en dan weer op het vuur.
  19. Ringen verwijderen. Draai de liwanzen om en bak ze aan beide kanten goudbruin. 

Lees ook: 10 signalen dat je te veel suiker eet

Tekst Santé

Beeld gettyimages

19 december 2023

Tip van de redactie

Het boek Simpel & puur is bedoeld voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, én voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten. Voor meer info klik op onderstaande button.