Mindersuikereten

10 signalen dat je te veel suiker eet

Heb je ooit in de spiegel gekeken en je afgevraagd of die ene chocolate chip cookie misschien te veel van het goede was? Je zorgen zijn misschien terecht, want te veel suiker kan ongemakkelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Hier zijn tien signalen dat jij mogelijk meer suiker eet dan je zou moeten.

Signalen dat je te veel suiker eet

1. Energiepieken en -dalen

Het ene moment voel je je als een opgeladen batterij, op andere momenten alsof je nauwelijks kunt bewegen. Die plotse energiefluctuaties zijn een belangrijke aanwijzing dat je suikerinname te hoog is. Suiker zorgt namelijk voor een snelle energieboost, gevolgd door een diepe energiedip.

Lees ook: 23 afval trucs die je nog niet hebt geprobeerd

2. Constante zoetekauw

Verder is een onbedwingbare zin in zoetigheid een duidelijk teken. Zie je een koekje of stukje chocolade, dan kun je die eenvoudigweg niet weerstaan. Hoe meer je er vervolgens van eet, des te meer je lichaam erom vraagt.

3. Ongewone gewichtstoename

Merk je daarnaast een toename in je gewicht, terwijl je beweging en calorie-inname consistent blijven? Dan speelt zoetigheid wellicht een rol. Suikerrijke voedingsmiddelen voegen lege calorieën toe, die bijdragen aan gewichtstoename.

4. Huidproblemen

Heb je last van huidproblemen? Denk aan acne, een vettige huid of roodheid. Snoep en andere zoetigheid verstoort de hormoonbalans, en je huid reageert daarop. Er zijn natuurlijk ook andere factoren waar je huid op reageert, maar het is toch goed om je hier bewust van te zijn.

5. Slaapproblemen

Lig je ’s nachts vaak wakker, woelend en draaiend? Een overmaat aan suiker leidt tot onrustige slaap. Zeker vlak voordat je naar bed gaat, kun je maar beter niet nog een stroopwafel in je mond proppen.

6. Tandproblemen

Tandpijn of terugkerende gaatjes – iedereen weet het – zijn indicatoren voor een te veel aan suiker. Want bacteriën in de mond zijn dol op suiker en zorgen vervolgens voor tandplak, cariës en zelfs tandvleesproblemen.

7. Verhoogde dorst en frequent urineren

Veel drinken en vaak naar het toilet moeten zijn bovendien beide signalen die je niet mag negeren. Overmatige consumptie aan alles wat zoet is verhoogt de bloedsuikerspiegel en belast de nieren.

8. Aanhoudende hoofdpijn

Heb je vaak last van hoofdpijn? Je bloedsuikerspiegel kan uit balans zijn. Daardoor krijg je eerder een zwaar gevoel in je hoofd.

9. Verminderde weerstand

Lees ook: 10 redenen waarom je geen gewicht verliest

Ben je vaak ziek? Te veel suiker tast je immuunsysteem aan, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.

10. Slecht humeur

Heb je ten slotte last van stemmingswisselingen, gevoelens van neerslachtigheid of angst? Dat kan te wijten zijn aan de effecten van suiker op je hersenfunctie. De energiepieken en -dalen hebben namelijk invloed op je stemming.

Let op: het is belangrijk om te begrijpen dat een kleine hoeveelheid suiker in je dieet geen kwaad kan. Maar het wordt een probleem als het de overhand krijgt. Zoals met alles in het leven, draait het allemaal om balans. Wees niet te streng voor jezelf. Het is oké om af en toe te genieten van een zoete traktatie. Het gaat erom dat je bewust bent van je suikerinname en deze op een verantwoorde manier beheert.

Natuurlijk! zonder suiker kookboek

In Natuurlijk! zonder suiker kookboek staat veel informatie over verborgen suikers. Want van de 37 kilo suiker die we per jaar binnenkrijgen, zit 85% verborgen in supermarktproducten, ook hartige. Ongemerkt krijgen we daardoor veel meer suiker binnen dan goed voor ons is. Hoe je deze suikers kunt opsporen én vermijden leer je in dit boek. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Tien kilo afvallen in drie maanden? Zo doe je dat!

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker