Pavlova Met Rozenwater, Vijgen, Munt En Witte Chocolade 2 © Isa

Pavlova met rozenwater, vijgen, munt en witte chocolade

Toen Pien door corona niet meer voor vrienden kon koken, deelde ze haar recepten via Instagram (@pienlaathaaretenzien). Ondertussen heeft ze meer dan 175.000 volgers en een succesvol kookboek op haar naam. Haar nieuwe boek Pien laat haar eten zien – vol. 2 ligt nu in de winkel (€ 26,99 Spectrum). Santé deelt een recept voor een heerlijk toetje: pavlova. Dus nodig wat gasten uit en duik de keuken in voor een onvergetelijke avond.

Dessert voor 6-8 personen

Ingrediënten 

  • 8 eieren
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 el rozenwater
  • 500 ml slagroom
  • 15 g vanillesuiker
  • 3-4 vijgen, niet verkrijgbaar? Dan granaatappelpitjes
  • 50 g witte chocolade
  • 10 g munt
  • 100 g pistachenoten
  • Rozenblaadjes of eetbare bloemen

Lees ook: recept voor een gemakkelijk vegan ontbijt met frambozen

Bereiding 

  1. Maak eerst de pavlova.
  2. Verwarm de oven voor op 100°C.
  3. Teken op bakpapier 2 rondjes met een doorsnede van ongeveer 20-30 cm. Ik doe dit door met een potlood een cirkel langs een dinerbord te trekken.
  4. Pak een kom en ontsmet deze – en je handen – heel goed, want er mag absoluut geen vet bij komen. Splits de eieren en gooi alleen het eiwit in de kom.
  5. Klop het eiwit op in je standmixer of met een handmixer, tot er pieken ontstaan.
  6. Voeg de suiker lepel voor lepel bij de eiwitten en blijf kloppen.
  7. Als alle suiker is opgenomen, voeg je maïzena, vanillearoma, azijn en rozenwater toe. Blijf kloppen tot dit allemaal is opgenomen en de eiwitmassa mooi glanst.
  8. Verspreid het stijfgeklopte eiwit over de 2 rondjes, door het eerst in het midden erop te leggen en naar de buitenkant uit te spatelen zodat de rand wat hoger is dan het midden.
  9. Zet het 2 uur in de voorverwarmde oven. Heel belangrijk: doe de ovendeur tussentijds niet open!
  10. Na 2 uur zet je de oven uit zonder de deur te openen, zodat de pavlova’s daar nog 1 à 2 uur in kunnen afkoelen.
  11. Voor de opmaak klop je de slagroom met de vanillesuiker goed stijf. Snijd de vijgen in kwarten. Rasp de witte chocolade. Rits de munt van de takjes en snijd fijn. Hak de pistachenoten, het lekkerst is een mix van grof en fijngehakt.
  12. Leg één pavlova op een schaal. Verdeel hierover de helft van de slagroom en de helft van de witte chocolade. Leg voorzichtig de tweede pavlova hierop. Verdeel de rest van de slagroom erover, gevolgd door de pistachenoten en munt. Verdeel de vijgen en witte chocolade hierover.
  13. Versier met rozenblaadjes of eetbare bloemen.

Wil je nog meer van dit soort heerlijke recepten weten? Bestel dan het boek van Pien Wekking. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Recepten Pien Wekking | Fotografie Isabelle Bucx | Foodstyling Robbin de Bont

Pien Wekking