Dressing zonder olie

Minstens zo smaakvol: dressings zonder olie

Die gezonde salade alsnog verdrinken in olie? Zonde. Deze dressings zijn zonder olie, een stuk slanker en minstens zo smaakvol.

Is jouw salade wel zo light als je denkt?

Salades zijn het ideale voedsel als je wilt afvallen of plantaardig wilt eten. Toch is er een valkuil: de extra ingrediënten, zoals croutons en kaas én natuurlijk de dressing zijn allemaal rijk aan calorieën. Vooral in restaurants wordt vaak van alles aan salades toe­gevoegd om ze extra lekker te maken, waardoor ze helemaal niet zo light zijn als je denkt.

Lees ook:Easy, peasy: watermeloen salade met feta

Een drupje minder, graag

Een makkelijke manier om je salades calorie-armer te maken, is door je dressings onder de loep te nemen. Waarschijnlijk ben je gewend om flink wat mayonaise of olijfolie te gebruiken. Op zich is olijfolie niet ongezond, omdat die goede vetten bevat. Maar het blijft vet en er zitten weinig tot geen vitamines en mineralen in. Met twee eetlepels olijfolie krijg je algauw zo’n 240 calorieën binnen. Gelukkig is het prima mogelijk om lekkere dressings te maken zonder olie. Ja, óók de klassieke dressings als vinaigrette en balsamico­dressing. En zelfs een creamy dressing kun je prima zonder olie maken: ingrediënten als tofu, bonen, noten of avocado geven de gewenste romige textuur.

Klassieke balsamicodressing

Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 tl balsamico-azijn
  • 2 tl water
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl edelgistvlokken
  • ¼ tl gedroogde basilicum (of andere gedroogde kruiden)

Bereiding

Mix de ingrediënten tot een glad mengsel. Proef en breng op smaak met wat zout of peper.

Meer dressings zonder olie vind je in het juni-nummer van Santé dat nu verkrijgbaar is.

Bron: Santé juni 2020, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen